• Lo Kauppi propagerar. Foto: Stefan Hedström
  • Ulrika Reinholdsson är stolt över att få visa pjäsen. Foto: Stefan Hedström

Satir kring internetfenomen

Få internetfenomen har orsakat så mycket debatt som Vita kränkta män. Nu har pjäsen med samma namn tagit riket med storm.

Den 13 maj visade teater Karil stolt upp pjäsen Vita kränkta män på Sagateatern.

Begreppet dök först upp i Kawa Zolfagarys Facebookgrupp från 2011 med samma namn, Zolfagary gav sedan ut boken Vita kränkta män 2012 med gruppens inlägg som största inspiration. Inläggen är hämtade från en mängd sociala medier, där vita män förklarar med rasism och kvinnohat varför de är längst ner i samhällsstegen.

Författare och skådespelerare

Artisten Lo Kauppi fick tag i boken och skrev sedan pjäsen som visats runt om i landet, hon spelar dessutom den kränkta mannen i pjäsen. Pjäsen är ett satiriskt jämställdhetstal från de inlägg som spreds över internet, där man med sarkasm som främsta vapen får uppleva hur det är att vara en vit kränkt man i ett politiskt korrekt Sverige.

– Ett av tusentals inlägg är till exempel: när Titanic sjönk, så fick kvinnor och barn gå på livbåtarna först. Vad är egentligen mannens liv värt? berättar Lo Kauppi.

Jämställdismen

Det är omöjligt att förklara pjäsen utan att nämna den omdiskuterade debattören Pär Ström som har blivit flaggskeppet för gruppen vita kränkta män och är också jämställdismen ansikte utåt.

Jämställdismen är den ”neutrala” ideologin mellan feminismen och maskulismen, problemet uppstår dock när män som debatterar kring den har en uppenbart rasistisk och kvinnohatande värdegrund. Slutresultatet för vad denna grupp kommer fram till är att det är män och pojkar som är förtryckta i samhället, inte kvinnor.

– Det är nog ingen slump att Lo Kauppis karaktär är oerhört lik Pär Ström, menar Ulrika Reinholdsson, repertoaransvarig för Karil.

För Lo Kauppi är det viktigt att hennes karaktär är en fiktiv man som rymmer mycket mer än bara en inidivid, men hon har tagit stor inspiration från både jämställdister, Flashback och Anders Behring Breivik.

Pjäsen

Det börjar ganska oskyldigt. En vit man kommer lite fumligt in i en föreläsningssal som är under renovering. Kanske är det en metafor för att många svenska män inte vet var de kan stå längre, när den gamla skolans kvinnosyn i viss mån håller på att försvinna.

– En ganska rolig sak som hände dagen som pjäsen skulle gå, var att en man i vår Facebook-grupp gick ur gruppen, och uppviglade om hur rasistisk och kränkande pjäsen var och hur vi kunde sätta upp den. Kvinnohat är verklighet, säger Ulrika Reinholdsson.

Hundra farligaste kvinnor

Det hela slutar med att den kränkta mannen bryter ihop av kränkthet som han utsätts för av världens alla kvinnor. Mannen faller ner till golvet och skriker ut namnen på de Sveriges 100 farligaste kvinnor.

– Flashback gjorde en lista över Sveriges farligaste kvinnor. Där blandas det friskt med journalister, men också med mördare från Hinseberg. På förstaplats är Maria Sveland. Skämtsamt brukar jag säga att jag måste ha gjort något fel som inte är med på listan, avslutar Lo Kauppi.