• Martin Eriksson mäter och Anders Rosander skruvar. De jobbar för fullt med att färdigställa de nya visningslokalerna till Östergyllen Kök. Bilden är tagen några dagar före öppningen. Foto: Leif Larsson.
  • Joakim Engholm framför Östergyllen Kök, nya visningslokaler för hans och brodern Daniel Perssons snickeriföretag. Lokalerna ligger i hörnet av Östgötagatan och Hunnebergsgatan i Linköping. Foto: Leif Larsson.

Satsar mer på köksmarknaden

Bröderna Joakim Engholm och Daniel Persson satsar mer på kök i sitt snickeri och öppnar visningslokal i Linköping. – Kök är det vi är bäst på, fastslår Joakim.

De driver Inredning Snickeri i Skänninge AB. I verksamheten ingår många olika typer av inredningssnickerier.

– I dag står kök för 30 procent. Vi vill att det ska öka till åtminstone 50-60 procent. Min bror och jag brinner för kök och vill utveckla den delen. Vi hade butik i Motala förut men satsar nu på något större här i Linköping. Det händer mycket här i stan, kundunderlaget är bra och vi vill komma in på marknaden i Linköping. Det tror jag vi kan göra, redogör Joakim.

Nytt varumärke

I satsningen på kök ingår ett nytt varumärke, Östergyllen Kök, som också blir namnet på de nya lokalerna i hörnet Östgötagatan/Hunnebergsgatan i Linköping. 10 mars öppnade man och i de 100 kvadratmeter stora lokalerna finns tre köksmiljöer som kunder kan komma och studera. Dessutom en kundmottagning.

– I höst finns planer på att ha ytterligare tre köksmiljöer i källaren där vi har 100 kvadratmeter till. Men först får vi se hur väl det här nya slår. Källaren får bli etapp två.

På grund av expansionen har ett par personer anställts och numera arbetar tio stycken på snickeriet. I produktionen är det sex möbelsnickare, två man jobbar på fältet med installation och Joakim och Daniel håller i försäljning, beställningar, design, bokföring och en del annat.

– Vad jag vet så är vi unika i Östergötland med vårt helhetskoncept. Vi ritar och formger och rådgör då med kunden. Sedan producerar vi och då får kunden gärna komma till snickeriet och se att allt specialtillverkas och inte massproduceras. Sedan monterar och installerar vi. Kunden behöver bara ringa ett samtal så fixar vi allt, förklarar Joakim.

Gör kyrkotavla

Snickeriet har ett brett program. Kök är nämnt och man producerar också receptionsdiskar, postfack och kyrkoinredningar. Bland annat. Allt specialbeställs och det blir därmed unika lösningar för varje kund. Företaget är mån om att det ska vara ett fint hantverk. Snickeriet har kunder i hela landet men ett av de mest speciella jobben görs nu på hemmaplan.

– Vi tillverkar en tavla till Vårfrukyrkan i Skänninge där kyrkoherdarnas namn ska stå. Det finns två tavlor men de är fulla. Det är mycket träsniderier och dekorationsmåleri. Även små träskulpturer som vi anlitat en person utifrån att göra. Det går åt många mantimmar och det är en kontrast till det vi oftast gör, berättar Joakim.

Privatkunderna som vill ha ett unikt kök eller dörr eller trappa vänder sig till Skänninge-snickeriet.

– Allt fler vill ha sådant. Det ska vara handgjort, mycket trä och naturmaterial och något eget och gediget. Det är det vi gör och är bra på, avslutar Joakim Engholm.