• Pia Carlgren meddelar att Länsförsäkringar Östgöta ska fortsätta under 2016 med samarbetet. Foto: Julia Kimell

Satsning på schysst spel ger resultat

Fotbolls - em är inne i sitt slutspel i Frankrike och det har varit lite småbråkigt på läktarna men på planen har det varit relativt just spel och inte speciellt många filmningar. Sverige åkte tyvärr ut i gruppspelet men det betyder ju inte att vi behöver lägga ned fotbollen för det.

I Östergötland pågår en satsning på bredd- och ungdomsfotbollen och då speciellt på tjejfotboll. Det är viktigt för idrotten att ha samarbetspartners och sponsorer och då inte enbart till elitfotboll.

Satsning ger resultat

Den satsning, Respekt i Fotboll, som Östergötlands Fotbollförbund, i samarbete med Länsförsäkringar Östgöta och Sisu Idrottsutbildarna driver ute bland föreningar i länet som har resulterat i ett betydligt bättre klimat på och runt fotbollsplanerna. Enligt statistik från ÖFF har antalet grova förseelser minskat från 245 till 142 per säsong under perioden 2011 till 2015.

– Antalet grova förseelser på planen har minskat avsevärt och många ledare vittnar om ett vänligare klimat kring matcherna, berättar, säger Anders Bengtsson, RIF-ansvarig på Östergötlands Fotbollförbund.

Ett människovärdigt samhälle

Våld, provokationer och hårda ord har blivit allt vanligare i samhället. Inte minst märks det på våra fotbollsplaner där antalet röda kort beroende på dåligt uppförande länge visat en ökande trend. Sedan fyra år tillbaka arbetar Östergötlands Fotbollförbund (ÖFF) med Respekt i Fotboll för etik och moralfrågor på och omkring fotbollsarenor. Satsningen ska också ses som ett bidrag till att skapa ett människovänligare samhälle.

– Respekt i Fotboll är ett led i vårt samhällsengagemang, där vi jobbar förebyggande på olika sätt. Via fotbollen lär vi fotbollsengagerade på alla nivåer vikten och värdet av att vi tar ansvar och respekterar varandra. Det är mycket positivt att projektet har gjort stor skillnad, säger Pia Carlgren, kommunikations- och utvecklingschef på Länsförsäkringar Östgöta