• Vi tror inte längre på Gud men ett Icloud har vi inga problem med. Henrik Schyffert och Fredrik Lindström förundras över tidens tempo. Foto: Mats Bäcker

Schyffert och Lindström är ägda

Folkkära komikerna Henrik Schyffert och Fredrik Lindström ger sig nu ut på vägarna med succéföreställningen ÄGD. Den 13 och 14 november intar de SAAB Arena med den samtidskritiska föreställning ÄGD.

Henrik Schyffert ringer upp från bilen och jag tycker mig ana att han är på väg för att jaga. Ett intresse han odlat länge. Det är dock inte därför vi ska pratas vid utan det handlar om föreställningen ÄGD och hur den vuxit fram.

– Den börjar bli riktigt bra nu och om dryga tjugo föreställningar så kan vi nog ha premiär, säger Henrik Schyffert med ett uns av allvar i rösten. Då ska man även veta att han och Fredrik Lindström gjort dryga 60 föreställningar på Rival i Stockholm redan innan man nu ger sig ut på en omfattande turnésväng i landet precis som man gjorde med deras tidigare succé ”Ljust och fräscht”.

Inte det minsta kul

– När vi började med ”ÄGD” var det inte ett dugg roligt utan vi kom med en massa kritik mot det konsumtionssamhälle vi lever i. Vi ville väcka frågor om hållbarhet, om att jordens resurser inte räcker i en evighet och hur dumt det faktiskt är att köpa vatten på flaska, säger Schyffert samtidigt som han själv villigt erkänner att han inte lever som han lär och fortfarande köper saker för att imponera på sin omgivning.

– Ja, jag är faktiskt lika dum nu som jag var innan vi började med ”Ägd” och har kanske inte lärt mig så mycket heller, skrattar Schyffert som berättar att föreställningen har sin grund i saker man sa och gjorde under sista svängen med ”Ljust och fräscht”, då han och Fredrik Lindström pratade om att saker man köper har en tendens till att ta över och till sist äga sin ägare.

Inga pekpinnar, inga lösningar

– Vi kommer inte med några lösningar utan påtalar saker och ting, vi tar inte heller ställning för eller emot. Det blir sällan bra när vi komiker kommer med olika lösningar eller pekpinnar. Det blir samtidigt inte roligt heller, menar Schyffert och säger samtidigt att det är bäst att se honom och Fredrik nu för snart är komiker i deras ålder utrotade. Eller så blir det skottpengar på gamla gubbar som han och Fredrik.

En gång i livet

– ”Ljust och fräscht” var nog bara en sådan sak man får uppleva en gång i livet. Vi gjorde typ sju föreställningar på Scandinavium och sedan var vi på Globen samt spelade på arenor för fulla hus. Det tror jag blir svårt att upprepa och det är kanske inte riktig meningen heller, avslutar Henrik Schyffert men artikelförfattaren är inte riktigt lika säker på att succén inte återupprepas.