• På Mantorptravet är det fem tävlingsdagar i juli-augusti. Den stora dagen är 1 augusti då det är både kval i Breeders Crown och Mantorpsloppet, banans eget elitlopp. Foto: Pressbild MG

Se fina lopp och testa trav själv

På Mantorptravet kan den travintresserade i sommar både följa fina tävlingar och testa själv hur det är att sitta i en sulky. – Sommaren är travets högsäsong. Det är extra trevligt att gå på trav då, påpekar Roger Elebring, koordinator på travbanan.

I juli och augusti är det fem tävlingsdagar på Mantorp. I juli är det en breddtävling och en med V5. En slags uppladdning inför den riktigt stora evenemanget 1 augusti, en av banans största under året.

En förväntad folkfest

Till att börja med är det Breeders Crown-kval, tävlingen för hästuppfödare. Fyra lopp avgörs och de bästa går vidare till semifinal i höst och kanske till final så småningom.

– Det är försök med treåriga ston och treåriga valacker och hingstar och samma upplägg med fyraåringar. Hästarna kommer från hela Sverige och en del även från de nordiska grannländerna. Kul att Breeders Crown är tillbaka på Mantorp, tävlingen har inte varit här på ett par år, den alternerar på banorna i Sverige. Det blir garanterat fina lopp, konstaterar Roger Elebring.

Kittlande upplägg

Det blir ytterligare tre topplopp denna sommarmåndag. Mantorpsloppet över 1600 meter ska avgöras.

– Det är vårt eget elitlopp. Det blir två försök och en final. Så denna kväll är det sju riktigt bra lopp, fastslår Roger.

I Mantorpsloppet deltar hästar som normalt sett springer i brons- och silverdivisionen i V75. Inte allra högsta elitklass men ändå hästar av hög kvalitet.

– Det är lite kittlande med försök och final. Det finns hästar som inte gillar att springa två lopp samma kväll och mycket hänger på vilka spår man får så det kan bli väldigt annorlunda utfall för hästarna i försök och final, klargör koordinatorn.

I augusti är det även en tävling som innehåller V64 och en specialtävling som börjar när V75 på Åby avslutats. Tanken är att de spelsugna ska kunna fortsätta lira på hästar på Mantorp efter att V75 slutförts.

Trav kan testas

För den som vill testa hur det är att sitta i en sulky bakom en travhäst så erbjuds chansen på Mantorp.

– På vår hemsida kan man boka in en tandemkörning vissa lördagar. Man får känna på hur det är att köra en stor häst. Man sitter i en tvillingsulky tillsammans med en erfaren kusk. De som provat har tyckt att det är roligt, förtäljer Roger Elebring och tillägger:

– Vi har också möjligheten för privatpersoner att åka med en kusk i defilering före att travlopp. Det kan exempelvis var något man fått i 50-årspresent.