• Det är viktigt att hålla koll på väska och fickor så ingen olycka händer. Foto: Julia Kimell

Se upp för ficktjuvar i julruschen

I den gångna helgen har två stölder som gått till på samma sätt och med samma gärningsman inträffat på McDonalds i centrala Linköping.

– Mannen, som talar dålig svenska, eller ingen alls, ber om hjälp och sträcker fram en lapp och ber om hjälp. Därefter stjäl han den mobiltelefon som matgästen lagt ifrån sig vid sin bricka vilket är ett ganska vanligt beteende. Därefter avviker han från platsen. Han är äldre och kanske ända upp i 60-års ålder, ser sliten ut och talar alltså inte svenska, berättar polisens utredningsbefäl Mikael Persson.

Stort mörkertal

Han menar även att mörkertalet kan vara stort och att polisen troligen inte fått vetskap om alla stölder som gått till på ovanstående sätt. Polisen vill både varna och be allmänheten vara uppmärksamma om någon kommer fram och ber om hjälp inne på något näringsställe i centrala Linköping. Men stölderna äger även rum när det är trängsel och det samlats stora mängder människor. Ficktjuvar använder ofta en avledande manöver och försöker distrahera människor för att komma åt deras värdesaker.

Var uppmärksam

Var därför uppmärksam om någon knuffas, spiller något på dig eller försöker distrahera dig på något annat sätt varnar polisen på sin hemsida och där finner man även flera användbara tips och åtgärder som: Förvara plånbok och mobil i innerfickan, inte i bakfickan, stäng alla fack i handväskan och bär den framför kroppen, undvik att förvara värdesaker i barnvagnen, om du bär ryggsäck så var uppmärksam så att ingen öppnar och tar dina saker utan din vetskap, skydda din pinkod när du betalar med kort eller tar ut pengar, häng inte din jacka eller väska med värdesaker på stolen, utan ha alltid dina tillhörigheter under uppsikt. Töm din bil själv och undvik att ha synliga värdesaker i bilen.