• Erik Thulin vid Linköpingspolisen tipsar om hur man skyddar sin bostad i sommartider. Foto: Tommy Pettersson

Se upp för tjuven i sommar

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, har antalet anmälda villainbrott ökat med över 20 procent den senaste tio åren. Det finns ändå en del tips för hur man ska slippa få ovälkommet besök under sommarsemestern.

-Vi ser en ökad frekvens av bostadsinbrott under sommaren men för att slippa få en påhälsning av tjuven så finns det en del åtgärder man kan vida. För det första ska man undvika semesterbilder och texter om att man är bortrest si och så länge i sociala medier som Facebook. Det är inte alla av dina vänner där som kanske har helt ärliga avsikter. Sedan måste man se till att huset eller lägenheten ser bebodd ut och det finns flera sätt att göra det på, berättar Erik Thulin, informationsansvarig vid Polisen i Linköping och fortsätter:

Goda grannar hjälper

-Prata med grannar och be dem parkera sin bil på din uppfart, be dem också att klippa gräsmattan och ta in posten. Tvättar grannen kan man be dem att hänga lite tvätt på ditt klädstreck också. Enkla men smarta små saker som förhindrar att man kommer hem och kanske möts av en uppbruten dörr och annat tråkigt.

Man behöver inte plocka bort trädgårdsslangen och låt gärna några av barnens leksaker ligga framme i trädgården. Stäng inte fönsterluckorna eller fäll persiennerna. Att montera en timer på lampor och musikanläggningen, så att ljus och radio går igång vid lämpliga tidpunkter, bidrar till att det ser ut som ni är hemma som vanligt och är också sådant som Erik Thulin vill tipsa om.

Tänk som en tjuv

Det är vanligt att tjuvarna tar sig in i en bostad genom en altandörr eller fönster på baksidan av huset. Tjuvar vill helst inte klättra genom fönster, särskilt inte genom krossade fönsterrutor med risk för att skära sig. Montera godkända lås på alla fönster som nås från marken. Har du många fönster eller om du har fönster som du sällan öppnar kan du skruva igen dem med en envägsskruv. Undvik att ha växtlighet eller annat som skymmer fönster och ytterdörr. Låset till entrédörren ska självklart vara godkänt, och göm aldrig nycklar i närheten av huset.

-Många vill ju ha en insynsskyddad tomt men det är inte alltid bra och här ska man tänka som en tjuv och fundera över hur man kan få dem att inte välja att bryta sig in i din bostad. Att skaffa ett larm är en bra sak också, fortsätter Erik Thulin.

Varde ljus

Installera gärna en utomhusbelysning med rörelsevakt vid entré- och altandörrar. Förvara trädgårdsredskap inomhus eller i låst förråd så att en impulsiv tjuv inte kan ta tillfället i akt. Se även till att stegar är inlåsta.

-Följer man dessa tips så gör man det i alla fall svårare för tjuven att ta sig in i och stjäla i din bostad - sedan kan man aldrig vara riktigt säker, avslutar Erik Thulin vid linköpingspolisen.