• Sead Cengic, idrottslärare på Nygårdsskolan i Skäggetorp, drog igång en basketförening för ett par år sedan men den fick aldrig fart. Nu hoppas han att flera idrotter i Skäggetorp ska skapa en gemensam större förening med flera sektioner. Foto: Leif Larsson

Sead tror på klubb med flera sektioner

För två år sedan hade Sead Cengic planer på en ny basketklubb i Skäggetorp. Det verkar gå i stöpet men han ger sig inte. Hans nya idé är att en förening med flera sektioner kan skapas. – Det vore bra för området Skäggetorp och ett koncept som jag är övertygad om skulle fungera, fastslår han.

Sead Cengic är idrottslärare på Nygårdsskolan i Skäggetorp i norra delen av Linköping. Han har tidigare varit både basketspelare och basketcoach. När det var skottlossning i Skäggetorp för några år sedan tyckte han det var dags att göra något positivt som motvikt och idén om en basketförening för barn och ungdomar poppade upp. Det såg bra ut i början, det fanns intresse från ungdomar och föräldrar, Sead fick med sig lärarkollegan Roland Nilsson som också engagerade sig, administrativa steg togs, styrelse var på gång och klubben Skäggetorp Sport Club, SSC, bildades. Men mycket längre än så kom man inte. Idag är det fortfarande en klubb utan verksamhet. Flera stötestenar dök upp. Seads kamrat Roland försvann från skolan och snart var Sead både ordförande, tränare och kassör.

– Jag kände att det inte skulle fungera. Jag är inte så bra på ansökningar, administrativt och sådant utan ville egentligen bara träna ungdomar, förklarar Sead.

Blankt nej

En annan fallgrop var pengar. Stöd söktes hos kommunen men det blev blankt nej.

– De sa att vi kan få bidrag när vi skickar in närvarorapporter men för att ha närvaro behövde vi pengar att starta med. Tanken var att medlemmarna skulle få en basketboll och en t-shirt som välkomstpaket och det skulle ingå i medlemsavgiften. Men vi kunde inte välkomna medlemmar med att ta ut avgiften och lova att de sedan skulle få boll och tröja. Det behövde göras i rätt ordning och därför hade vi hoppats få mellan 10 000 och 15 000 kronor av kommunen i bidrag men det blev inget med det, redogör Sead.

Flera sektioner

Även bostadsbolaget Stångåstaden var en tänkbar sponsor men eftersom föreningen inte var igång så blev det inga pengar där heller. Kontakter med andra idrottsföreningar i Skäggetorp där samarbete diskuterades rann också ut i sanden. Sead Cengic har dock inte slutat hoppas på att flera idrotter kan gå samman och skapa en gemensam förening. En förening med flera sektioner under samma paraply skulle kunna ha fler personer med olika kunskaper som små föreningar har mindre möjlighet till. Även ekonomin borde bli stabilare.

– Det spelas både fotboll och innebandy i Skäggetorp och intresse finns för basket och handboll. Skäggetorp är som en stad i staden och här finns förutsättningar för en större förening med flera sektioner. Tre skolor har gympasalar och det finns planer utomhus. Om folk ser att det finns en fungerande förening så är jag säker på att den skulle växa och locka allt fler medlemmar. Föräldrar skulle uppskatta att deras barn kan idrotta i närheten av där de bor, konstaterar Sead.

Ringar på vattnet

Och om en klubb med flera sektioner blir verklighet så tror han att det kan ge ringar på vattnet.

– Om några exempelvis vill börja med kampsport så kan de gå med i den befintliga stora föreningen och bilda en sektion istället för att starta en egen klubb med alla krav som det medför, inte minst ekonomiska. Den nya föreningen kan bli en enda stor idrottsfamilj där det hela tiden fylls på med nya sektioner, avslutar  Sead Cengic.