• I nuvarande trupp är Sebastian Karlsson den som varit längst i LHC. Han är inne på sin åttonde säsong och tror att det kommer att spelas många bra matcher här i Saab Arena. Foto: Leif Larsson

Sebastians slit gynnsamt för LHC

Sebastian Karlsson gör 2016/17 sin åttonde säsong på raken i Linköping Hockey Club. Han är därmed den som tillhört klubben längst i dagens spelartrupp. – När jag kom trivdes jag bra i klubben direkt och det var ömsesidigt. Under åren har jag haft andra erbjudanden men det har alltid känts självklart att välja LHC, bedyrar den 30-årige ishockeyspelaren.

Hans lojalitet syns även på isen. LHC:s nummer 12 är en hårt jobbande vänsterforward med stort defensivt kunnande. Sebastians uppoffrande spelstil gör honom till en favorit hos fansen.

– Jag har stort ansvar defensivt och i boxplay och är bra på att förstöra för det andra laget. Visst besitter jag andra egenskaper också men det är alltid en avvägning. Några spelare är väldigt bra på att producera framåt och då får jag och andra ge dem utrymme i offensiven. Såklart vore det roligt att dribbla och göra snygga mål men man ska göra det man är bra på, inte det man vill göra, redogör Sebastian.

Större ansvar

LHC har ett ungt lag och Sebastian tillhör de rutinerade herrarna.

– Visst har man lite större ansvar när man är äldre. Man får vägleda de yngre spelarna och försöka få dem att slappna av. Samtidigt är unga spelare bättre utbildade fysiskt, taktiskt och tekniskt än för tio-tolv år sedan då jag började på elitnivå.

För egen del känner Sebastian en trygghet i att ha tillhört LHC i snart ett decennium.

– Man känner alla runt laget och känner staden. Samtidigt har man press på sig som elitidrottare, det gäller att prestera. Med åren har jag lärt mig hantera pressen, sålla bort kritik och fokusera på det som är viktigt.

Unga backar ingen nackdel

Forwarden ser inledningen på säsongen som en process.

– Vi har ett ungt lag och det kan ta tio matcher att få ihop allt. Men vi ska ha roligt under säsongen och spela fin hockey, lovar han.

SHL har på senare år blivit en allt jämnare serie och det är inte längre tre-fyra klubbar som kämpar om titeln.

– Vi är ett av nio lag som kan vinna. Under säsongen ska vi försöka nå så nära 100 procent av vår kapacitet som möjligt. Sedan får vi se hur långt det räcker, till slutspel ska vi alla fall. Ska vi lyckas ta guld så krävs ödmjukhet, det är 13 andra lag som också vill bli mästare, påpekar Sebastian och tycker att dagens LHC är en av de bättre han spelat i.

Laget är således ungt, inte minst på backsidan. Dock inget som oroar assisterande kapten Karlsson.

– Jag ser ingen nackdel med unga backar. De har mindre erfarenhet men den byggs upp efterhand. I stället tillför de ungdomlig entusiasm som alltid är bra att ha. Forwardssidan är bättre än i fjol och våra två unga målvakter sporrar varandra. Det ser bra ut, konstaterar han.

Tror på fortsättning

Sebastians kontrakt med LHC går ut i april nästa år. Troligen blir han kvar ytterligare en tid.

– Vi har inlett förhandlingar och ska nog komma överens. Familjen trivs i Linköping och vi väntar vårt andra barn. Jag är från Göteborg och det är alltid hemma, men Linköping är numera också hemma. Att spela hockey är ett ovisst jobb och man vet aldrig vad som händer men vi blir nog kvar här, avrundar slitvargen Sebastian Karlsson.