• – Jag tycker mycket i dag ser likadant ut. Det har varit min grej att göra saker personliga, säger butiksägaren Monica Brandt. Foto: Linn Strelin
  • Monicas personliga favorit är kristallkronan. Foto: Linn Strelin
  • Mattor gjorda på återbrukat material. Den till höger är gjord på gamla petflaskor. Foto: Linn Strelin

Second hand & återbruk

Inne på Tyra & Sally Lyxloppis finns mängder med nytt, gammalt och återbruk. Monica Brandt tycker att ett personligt hem kräver en blandat kompott.

I april startade Monica Brandt butiken Tyra & Sally Lyxloppis. Monica arbetade tidigare i en skoaffär men valde att byta inriktning. När hon såg att lokalen på klostergatan blev ledig så fanns det inga tvivel om att följa sina drömmar. Hon har alltid haft ett intresse för äldre prylar och att göra inredningen och gamla grejer personliga. Många av produkterna i butiken har hon exempelvis återanvänt och satt ihop eller målat, på ett eller annat sätt.

– Jag tycker själv att mycket i dag ser likadant ut. Det har varit min grej att göra saker personliga. Jag har gått utbildningar inom textil, konst, inredning, måleri och skulptur, säger Monica Brandt.

Grundidén för den uppdaterade second hand butiken är återbruk. Monica säljer mycket produkter som hon varit med och gjort själv. Kort och gott kan man säga att hon nytillverkar grejer med gamla saker, som får en ny chans. Inne i butiken finns exempelvis en matta gjord på gamla petflaskor. Den har hon dock inte gjort själv, men det är ett exempel på en ny vara som är gjord på en gammal.

Monica tror att den vita och rena stilen är på väg bort. I framtiden ser hon ett mysigare hem med mycket personlig prägel. Allt från småsaker till större möbler. En lite mer överdådig inredning med nya och gamla möbler, mysiga mattor, flertalet ljusstakar och sist men inte minst, Monicas personliga favorit, kristallkronan.