• Tyra och Philippa Lindqvist samt Anna Eriksson framför butiken i Bestorp. Foto: Tommy Pettersson

Second hand för hästar

Landsbygden lever i bästa välmåga. Det står helt klart när man åker ut till Bestorp och Brokind. De små orterna är inte bara bostadsområden där delar av Linköpings arbetskraft bor utan också ställen där idéer och entreprenörskap flödar.

Det är lätt att klassificera både Bestorp och Brokind som enbart pendelorter. Men det har på senare tid börjat växa fram ett småskaligt näringsliv där en eller flera personer startar eget företag.

Kvaliteten viktig

Hästnäringen i Sverige växer snabbt och Östergötland är ett av de mest hästtäta länen i landet. Det stora intresset hos både flickor och pojkar gör att ett behov av foder och ridtillbehör har växt fram.

Ridtillbehör är oftast dyra och det är viktigt att man köper varor med god kvalitet. Anna Eriksson och Philippa Lindqvist bor i Bestorp och fick för sig att starta ett företag som säljer second handtillbehör för hästen och ryttaren.

– Vi startade i slutet av mars i år. Jag hade arbetat länge i affär och kände att jag ville byta jobb och då pratade jag med Philippa om att hyra in oss i min mans billackerarverkstad och öppna en butik, säger Anna Eriksson och fortsätter att berätta om företagsidén.

– Folk kommer in och lämnar in sina grejor och sedan får de betalt när vi sålt dem. Hästprylar är dyra och många vill ha ”inridna” produkter. Man kan få tag i märkeskläder och tillbehör till väldigt bra priser.

Föreläsningar för bygden

Både Philippa och Anna är hästägare och vet därför hur mycket det kostar och att man får åka till centralorten för att få tag i rätt tillbehör. Från början var idén att man skulle sälja foder också men man ville inte konkurrera lokalt. Men när Bestorps trä lade ned sin försäljning började man med foder också.

– Vår butik ligger på lagom avstånd från Kisa, Åtvidaberg och Linköping, säger Philippa Lindqvist och fortsätter.

– Vi försöker också arrangera lite föreläsningar här på kvällarna. Nu på torsdag den 19 e november har vi bjudit in Lena Waller som ska berätta om akupunktur för hästar.