• Mikael Thilenius tycker att den vanliga semlan smakar bäst. Foto: Stefan Hedström

Semlan gör comeback

Sedan en tid tillbaka kan man återigen njuta av en semla eller två. Mikael Thilenius, ägare och konditor på Vasa Hembageri vet att berätta. 

Julen är inte särskilt stort i bageribranschen men efter nyår tar man fram semlan och genast kommer kunderna i långa led. Just nu råder det högtryck hos mången bagare då semlan nyss släppts fri till försäljning. Visserligen har det gått att få tag i ”saffranssemlor” under hela december men tiden direkt efter nyår så säljs det semlor som aldrig förr.

Flera hundra om dagen

– Vi levererar ett par hundra semlor varje dag redan nu och det blir säkert några till ju närmare fastan och påsk vi kommer, berättar Mikael Thilenius, ägare och konditor på Vasa Hembageri.

Vanlig semla favorit

– Vi har flera olika typer av semlor här och det är den vanligaste, traditionella semlan som är populärast men vi har också den lite mindre kaffesemlan till försäljnin, plus en wienersemla och en vaniljsemla också. Alla har ju sina fördelar men frågar du mig så tycker jag allra bäst om den vanliga semlan där bullen är neutral och där man använder sig av riktig grädde istället för den lite magrare med 37 procents fett i. Sedan gör jag min egen mandelmassa efter ett recept man haft här på bageriet under många år. Självklart är det hemligt, skrattar Mikael Thilenius.