• Seniorgruppen ser fram emot att lära sig mer om platserna som de ska besöka. Foto: Anna Ek

Seniorgrupp till Afrika

Globalkursen på Valla folkhögskola har utvecklats och fått en seniorkurs. I maj åker kursdeltagarna till Afrika.

År 1966 startade globalkursen på Valla folkhögskola. Nu finns det även en seniorkurs, som började i januari i år. Deltagarna har under året träffats för att planera resan och för att ta reda på fakta kring besöksmålen. Kursen läses på distans i halvfart. Den 12 maj åker gruppen till Afrika, planen är att de först ska åka till Tanzania och sedan ska de resa vidare till Zanzibar för tre dagars semester. Deltagarna finansierar resan själva, sammanlagt kommer allt att kosta ungefär 20 000 kronor per person.

Nöjd grupp

De åtta deltagarna som ska följa med till Afrika är mycket nöjda med upplägget, och samtliga är överens om att det blir intressant att lära sig mer om platserna som de ska besöka. Under resan ska gruppen fokusera på livsvillkor, kultur och natur i Afrika. Totalt är de borta i två veckor. Under dessa veckor ska de bland annat åka till Kilimanjaro och vara med på HIV/AIDS-projekt. Deltagarna ska även bo på Valla folkhögskolas systerskola i Tanzania.

Utmaning att värva personer

Hans Öberg, lärare vid Valla folkhögskolan, arbetar med globalkursen, tidigare känt som U-landslinjen. Utöver detta har han arbetat i Tanzania och han försöker besöka landet minst två gånger per år. I år, i samband med seniorkursen, ska Hans Öberg vara i Tanzania tre gånger. Enligt Hans Öberg är det en utmaning att värva personer till seniorkursen.

– Vi tror att det kommer att vara avgörande om de som går kursen tipsar andra, säger Hans Öberg.

Läs- och rescirkel

Kursen startade som en så kallad ”läs- och rescirkel” som ingår i fri folkbildning. Det innebär att man är fri att skapa olika kurser och planera dem efter eget tycke. Just läs- och reskonceptet har blivit populärt och till hösten ska troligtvis en ny seniorkurs startas. Globalkursen är en del av Linköpings internationella nätverk som består av 15 internationella intresseföreningar, bland annat Afrikagruppen där Alize Hugosson är ordförande. Hon är även med i seniorkursen.

– Jag hörde om kursen tack vare att jag är med i Linköpings internationella nätverk. Man kan säga att jag halkade in på ett bananskal, säger Alize Hugosson.

– Vi får hoppas att det finns många bananskal att halka på, skrattar Hans Öberg.

Se världen med andra ögon

Seniorgruppen tror att de skiljer sig från gruppen med yngre deltagare. Flera av deltagarna, som alla är i 60-årsåldern, menar på att när unga reser ser de världen med andra ögon och får andra intryck från de besökta platserna. Och de tror att många unga kan nöja sig med att bo mycket enkelt för att få det så billigt som möjligt. Men seniorgruppen har bestämt sig för att bo på ställen som har lite bättre standard, exempelvis vandrarhem som har toalett och rinnande vatten.