• Flimman och Flamman, eller Alva Turdén och Maria Olofsson, fick erfara vad som händer om man glömmer att slå av spisplattan. Foto: Julia Kimell
  • Ceasar, Enja, Tyra och Ludvig tänker aldrig lämna de levande ljusen obevakade. Och flytvästen, den är på när det behövs. Foto: Julia Kimell
  • Brandmännen Michael Wirwén, Flamman och Flimman fick svara på barnens frågor som uppstått efter föreställningen. Foto: Julia Kimell
  • Musiker från Östgötamusiken klädde ut sig till brandmän dagen till ära. Foto: Julia Kimell
  • Den mycket engagerade publiken hjälpte skådespelarna att bli uppmärksamma på en väldig rökutveckling. Foto: Julia Kimell
  • Sylvia Rydström på Räddningstjänsten är glad över responsen och tror att barnteatern blir ett återkommande inslag framöver. Ljusstaken bredvid henne är inget att testa hemma. Foto: Julia Kimell

Sexåringar får respekt för eld

Linköpings sexåringar har med hjälp av musik och skådespel fått lära sig hur man skyddar sig mot bränder och hur man beter sig ute på sjön. Nu har alla klart för sig att det är 112 som gäller om det börjar ryka.

– Genom att ge barnen viktiga kunskaper hoppas vi också att de kan påverka vuxna i sin omgivning. Att de går hem och frågar mamma eller pappa var brandvarnaren finns och om de har flytvästar till båtturen, säger Sylvia Rydström som är kommunikationsstrateg på Räddningstjänsten Östra Götaland.

På föreställningen i Lambohov i samarbete med Östgötamusiken och Linköpings kommun fick barnen med egna ögon och öron se och höra vad de ska göra om olyckan är framme. Tyg på glödlampor är ingen bra idé, och datorn kan bli alltför överhettad om man har den i sängen.

Hjälper till

Barnen blir engagerade i föreställningen och varnar skådespelarna när det brinner och när de är nära att drunkna. Publiken skriker ut ”112” när de undrar vart de ska ringa - kunskap som är oerhört värdefull för barnen. Dottern Flimman och mamman Flamman heter huvudpersonerna som spelas av Alva Turdén och Maria Olofsson. Duon har jobbat ihop förut, och Alva går på musikskola i Norrköping.

– Barnen är verkligen med på noterna och tar in det vi säger. De ropar ”Neeej!” och ”Stopp!”, men många tycker att det är lite otäckt med eld och börjar gråta, säger de.

Brandmannen Michael Wirwén rycker ut när alarmet når honom.

– De varnade Flimman när hon tände ljuset! Det här är verkligen ett roligt projekt med otroligt bra respons, säger han.

Ludvig, Ceasar, Tyra och Enja är fyra av de barn som glatt tågar ut från den uppskattade föreställningen.

– Den var jättebra! Vi har lärt oss att man inte ska lämna ljuset tänt och att man ska ha flytväst när man är på sjön, säger de.

Återkommande

Barn i skolåldern är viktiga målgrupper för räddningstjänsten. Första gången de träffar dem är när de är sex år. Sedan träffas de i fyran och sjuan igen för att kunskapen ska repeteras och fyllas på. På gymnasiet, när de är i en mer riskbenägen ålder, träffar de dem tillsammans med bland annat polisen. Då enligt ett koncept som heter Don't drink and drive.

– Tanken är att barnen tidigt ska lära sig så de kan minnas hela livet. Föreställningarna tror vi redan nu att de blir ett återkommande och förhoppningsvis uppskattat inslag för Linköpings sexåringar, avslutar Sylvia Rydström.