• Vegetarisk mat är bra för kroppen. Foto: Irina Fallakha
  • Shi Xingxue rekommenderar att träna tre gånger i veckan. Foto: Irina Fallakha
  • Han gillar Sverige väldigt mycket. Foto: Irina Fallakha
  • Du måste vara positiv, det är bättre för hälsan. Foto: Irina Fallakha  

Shaolins recept för harmoni

San da, qi-gong och kung fu har utövats i århundraden. Den uråldrig kinesisk visdomen innehåller hemligheter om livslängd och hälsa. Nu behöver inte svenskarna resa till fjärran Kina för att hitta dessa värdefulla kunskaper.

Shi Xingxue är Shaolintemplets utsände representant i Sverige och mästare inom qi-gong och kinesisk kampkonst. Han kommer att dela med sig av kunskap om hur man håller sig frisk och lycklig. Under tre dagar i februari, från fredag den 19 till söndag den 21, i Naturcentrum i Linköpings Trädgårdsförening hålls en helgkurs om hälsa i vidaste bemärkelse med en av världens främsta qi-gongmästare.

Värmande möten

Han utstrålar en positiv attityd och menar att från öppna och vänliga leenden  blir själen varmare. Kinesiska mästaren Shi Xingxue har många års erfarenhet av ansträngande träning, många kilometer av resor och massor av ackumulerad kunskap.

Från Henan

Han föddes i en liten by i provinsen Henan. Vid en ålder av nio år gick Shi Xingxue till Shaolintemplet i Kina där han sedermera blev munk och mästare i san da och hård qi-gong. Han har varit instruktör på Shaolintemplets träningsanläggning för utländska studenter och var under flera år ansvarig för Shaolintemplets internationella uppvisningsgrupp. 1997 fick Shi Xingxue en inbjudan att komma till Göteborg där han har undervisat i kung fu, san da och tai ji. Sedan dess har mångkulturella och multietniska Sverige blivit hans andra hem. I dag är ett syfte för kinesiska mästaren att överföra värdefull kunskap till människor. Detaljer om helgkursen, som snart kommer att hållas i Linköping, berättade Shi Xingxue utan tolk på flytande svenska:

– Jag ska undervisa om grunderna i qi-gong. Qi-gong är den urgamla kinesiska konsten om självreglering av kroppen. Men vi ska jobba på ett enkelt sätt. Nutida människor upplever dagligen mycket stress och smärta. Modern medicin hjälper lite. Man äter mediciner men de hjälper inte den mycket lidande. Genom qi-gong kan man hjälpa dem. Människokroppen kan upptäcka källan till smärtan och ta bort det själv. Jag säger ofta att kroppen är smartare än man tror. Den funkar alltid, men vi glömmer att lyssna på kroppen. Därför kommer smärtan.

– En tredagarskurs är inte tillräcklig för att lära sig alla de tusen års erfarenhet av kinesisk visdom. Men kursdeltagarna får lära dig att i några sekunder leda kroppen i ordning med hjälp av qi-gong, säger Shi Xingxue. Och effekten är tillgänglig för alla, oavsett fysisk kondition.

Morgonmeditaton

Tobias Gerdin är arrangör och tillägger att den här kursen kommer att ge motivation, inspiration och ny kunskap. Dagarna börjar klockan sex på morgonen med meditation, lite fysiska övningar, och fortsätter med vegetarisk mat. Efter det blir det diskussion om qi-gong, livslängd och hälsa. I framtiden kommer sådana kurser att organiseras i andra städer i Sverige.

Fakta

Shaolintemplet - buddhistiskt kloster i centrala Kina, beläget på berget Songshan. Det har ett martial arts center med unik kultur och rik historia.