• Linköpingskillen Simon Olsson står en spännande säsong till mötes. För första gången är han ordinarie i Elfsborgs startelva. Foto: Jörgen Järnberger/IF Elfsborg
  • Med nummer 18 på ryggen har han tagit Sveriges högsta liga med storm, och ska göra allt för att ta nästa steg i karriären. Foto: Patric Söderström/TT
  • Simon Olsson är en defensivt lagd mittfältare, och tar ett stort ansvar i toppklubben Elfsborgs spel. Foto: Jörgen Järnberger/IF Elfsborg

Simon erövrar det allsvenska mittfältet

"Det är hur stort som helst"

På Lambohovsvallen slog han sina allra första genomskärare, idag står 19-åriga Simon Olsson sin debutsäsong i Allsvenskan till mötes, det med toppklubben från Borås, IF Elfsborg. På bara några år har han gått från ungdomsakademin till en startplats i a-laget och tar nu sikte mot nya höjder, och en fotbollskarriär i Europa. – Det är det här jag alltid har drömt om, berättar Linköpingskillen.

Med en spelmässigt tuff bortamatch mot Djurgården i benen, där han ställdes mot svenska fotbollsikoner så som Kim Källström, Jonas Olsson och Andreas Isaksson, svarar Simon när vår tidning når honom via telefon. Han är vid gott mod, kanske inte så konstigt med tanke på omständigheterna. Tack vare en fullskalig försäsong tillsammans med Elfsborgs a-lagstrupp har han genomfört en anmärkningsvärd inledning av säsongen, där många lyft ögonbrynen åt hans orädda och mogna spelstil. Tränaren Magnus Haglund gav honom chansen och Linköpingskillen tackade, tog emot och erövrade en plats i startelvan.

– Det hade jag verkligen inte förväntat mig inför säsongen, det är hur stort som helst. Jag trodde bara att jag skulle få träna med a-laget, inte starta, men det känns enormt kul att jag har lyckats och nu ska jag ge allt på både träningar och matcher för att ta nästa steg, berättar Simon Olsson, som så sent som under slutet av förra säsongen gjorde sin allsvenska debut mot Falkenbergs FF.

Lambohovskille

Sedan dess har allt rullat på, men det var i Linköping, på farsans fotbollsträningar, som allting började.

– Pappa var tränare i IK Östria Lambohov och min bror spelade också, så jag var typ deras maskot och följde med dem överallt. Det var nog det som la grunden till min fotbollskarriär tror jag, säger Simon och fortsätter:

– Under min uppväxt i Lambohov spelade jag fotboll tillsammans med kompisar nästan varje dag, på gatorna och på Lambohovsvallen, och så har jag fyra äldre syskon, två bröder och två systrar, som lärde mig mycket. Jag hade hur kul som helst.

Fotbollen i fokus

Han fortsatte karriären i Linköpingsklubben Karle IF innan han återvände till moderklubben som då slogs samman med Kenty och bildade AFK Linköping. Under denna utvecklingsperiod stod fotbollen i fokus och målet om en proffskarriär inom sporten var det enda som gällde för Simon. Skolgången på Slestads- och Berzeliusskolan hamnade i andra hand då all kraft las på fotbollsplanen.

– Jag har alltid haft svårt i skolan, jag har liksom aldrig varit bra på att plugga, och så har fotbollen alltid lockat mig mer. Jag hann med ett halvår på John Baur-gymnasiet innan jag flyttade till Elfsborg och Borås och fortsatte på Sven Erikssons-gymnasiet.

Landslagsläger

Det var på ett konkurrensfyllt landslagsläger vid Bosön som den svenska storklubben fick upp ögonen för supertalangen och lyckades knyta honom till sig, framför näsan på elitföreningar så som AIK, Jönköpings Södra och IFK Norrköping. Linköpingskillen tvekade inte en sekund, utan hoppade på utmaningen så fort den uppenbarade sig.

– När min agent sa att de ville ha mig blev jag givetvis förvånad, men det var aldrig någon tvekan, utan jag tog mitt pick och pack och flyttade hemifrån direkt. Det var så klart tufft, men det som är så bra här i Borås är att det finns ett elevhem där flera spelare bor tillsammans, man blir nästan som en familj, så jag kom in i det ganska fort, säger den unga, defensivt lagda, mittfältaren.

Större förtroende

Efter flytten i Borås har hans utveckling gått spikrakt uppåt och han har kontinuerligt fått större och större förtroende. Till slut tvingades han ta ett tufft beslut, att hoppa av gymnasiestudierna, för att ha mer tid och bättre möjligheter till att satsa på fotbollskarriären i den grad som krävs, något som Elfsborg stöttade till hundra procent.

– Det är skitkul att klubben vågar tro på mig och ge mig chansen, och jag ska verkligen försöka ta den. Målet med den här säsongen är att spela varenda match från start och bidra med så mycket poäng som jag bara kan, samtidigt som jag krigar fullt på alla mina träningar. För lagets del tror jag att det kommer att gå bra, att vi hamnar topp fem, minst.

Ett perfekt skyltfönster

Allsvenskan är ett ypperligt skyltfönster för Linköpingstalangen och Elfsborg har, under de senaste åren, producerat mängder av högklassiga mittfältaren. Victor Claesson, Oscar Hiljemark och Marcus Rohdén är bara några och med ett förlängt kontrakt till 2021 har Simon Olsson alla möjligheter att bli nästa namn i ledet. "Han har redan hunnit etablera sig i Allsvenskan och visat kvaliteter som gör att han går en fin fotbollsframtid till mötes", säger klubbchefen Stefan Andreasson på Elfsborgs hemsida.

 – Mitt mål är att jag fortsätter att spela i Elfsborg ett antal år till för att sedan fortsätta med karriären utomlands, det hade varit en dröm. Jag har ingen favoritliga, jag vill bara bli proffs, och kanske även spela i landslaget i framtiden, avslutar Simon.

 

Simon Olsson

Ålder: 19

Bor: Druvefors, Borås

Familj: Bor ensam

Intressen: Fotboll, hänga med kompisar och ta det lugnt

Förebilder: "Min kompis Petrus Dag. Han har alltid hjälpt och pushat mig genom karriären, och har alltid trott på mig. Han betyder massor. Om jag ska nämna en fotbollsspelare är det Zinedine Zidane".

Favoritplats i Linköping: Lambohovsvallen