• Martin Sjögren (i mitten) presenterades som ny tränare för det norska damlandslaget i fotboll av fotbollsordförande Terje Pedersen och landslagschef Nils Johan Semb. Foto Terje Bendiksby/TT
  • Guldtränaren Sjögren lämnar Linköping med omedelbar verkan. Hans nya uppdrag är att ta sig an en generationsväxling av det norska landslaget. Foto Mikael Fritzon/TT

Sjögren byter LFC mot Norges landslag

"Det här är en stor dag för mig"

Efter årets stora guldsuccé lämnar LFC-tränaren Martin Sjögren allsvenskan för att dra på sig landslagsdressen i Norge. Han tillträder per omgående och ska leda laget genom sommarens EM-slutspel i Nederländerna. "Det här är en stor dag för mig", säger den nya förbundskaptenen.

Han kom till Linköping under 2013, tog sig an en komplicerad generationsväxling och skördade stora framgångar med bland annat två cup-guld och ett SM-guld. Nu får han ett liknande uppdrag, fast för Norge och det stjärnspäckade landslaget.

– Martin har lång erfarenhet inom svensk damfotboll med goda resultat för olika klubbar. Han är ett starkt och erkänt namn i Sverige och har övertygat oss om att han är den bästa kandidaten för den profil vi söker. Det här är ett långsiktigt projekt med ett ungt lag, samtidigt som vi har förutsättningar att prestera bra redan i EM, säger landslagschefen Nils Johan Semb till förbundets hemsida.

Stor betydelse

Under de framgångsrika åren i Linköping har han varit med och bidragit till att flera unga spelare tagit stora kliv på utvecklingskurvan. Så här skriver klubbdirektör Maria Hagström i ett pressmeddelande:

– Martin har under sina fyra år i Linköpings FC visat goda ledaregenskaper och förmåga att skapa ett framgångsrikt lagbygge. Han har utvecklat det sportsliga arbetet på flera plan och har byggt en stabil verksamhet vilket i år resulterade i ett SM-guld. Vi tackar Martin för den tiden han har varit hos oss och önskar honom lycka till i hans kommande uppdrag. Just nu pågår rekrytering av hans ersättare.

Tiden i LFC

Den nya förbundskaptenen presenterades på en presskonferens under måndagsmorgonen, så här sa han om sin tid i Linköping:

– Jag har haft fyra väldigt fina år i LFC. Att få vinna ett SM-guld under 2016 blev ett perfekt avslut på min tid i klubben. Jag är tacksam över att de är tillmötesgående i min önskan att acceptera erbjudandet som förbundskapten för Norge.

– Det här är en stor dag för mig. Norge har stolta traditioner på damsidan och har några av Europas bästa spelare i laget. De är mitt inne i en generationsväxling, men det här laget har potential att prestera på allra högsta nivå redan nu. Vi ska jobba hårt för att vara så väl förberedda som vi bara kan för det som stundar i Holland.