• Skäggetorpsgruppen samlad. Foto: Stefan Hedström
  • Kommunalrådet Carina Boberg är en av sju. Foto: Stefan Hedström

Sju kvinnokämpar

Sju kvinnorättskämpars historier vävs samman till det dokumentära läsdramat Seven. Pjäsen har spridit sig som en löpeld genom världen för att nu äntligen hamna i Sverige och Linköping.

Pjäsen är uppbyggd av monologer som knyts samman till en pjäs. Och där ligger det unika; eftersom det är en enkel uppläsning kan lokala kändisar läsa upp den, allt från politiker till elitidrottare.

Riktiga människor

– 2006 satte man ihop sju stycken prisade pjäser från USA för att skapa det som blev Seven. 2009 fick Sverige rättidigheterna, berättar projektledaren Sofia Ek.

De sju kvinnorna är hämtade från verkligheten och texterna bygger på intervjuer med dem. De sju kvinnorna kommer från jordens alla hörn, som till exempel Annabella De Leon från Guatemala som länge har kämpat mot korruption i hemlandet och Marina Pisklakova från Ryssland som kämpar mot kvinnovåld i hemmet.

Lokalt

Pjäsen har spelats i Konsert & Kongress tidigare, men nu ligger stafettpinnen hos Berga den 19 november och Skäggetorp den 20 november. Pjäsen kommer att spelas här i samband med Globala veckan. Det är en blandad skara från Linköping som läser texterna. Både män och kvinnor. I Skäggetorpsgruppen är bland annat ungdomsombudet Almir Pejda och kommunister Emil Holmgren i Skäggetorps församling med.

– Jag blev tillfrågad och bestämde mig för att vara med efter att jag hade sett den i Konsert & Kongress. Jag valde att läsa upp texten om Farida Azizi från Afghanistan som kämpade med kvinnliga och mänskliga rättigheter i sitt land. Hon berörde mig, avslutar Carina Boberg, kommunalråd (fp).