• En blixtsnabb karriär. Lars-Ove Östensson tog sin magisterexamen i konstvetenskap från Linköpings Universitet för tio år sedan, nu är han konsthallschef på Passagen. Foto: Dennis Petersson
  • Efter tre år är han hemmastadd på sitt kontor, där väggarna är fyllda av färggrann konst. Foto: Dennis Petersson
  • Den centrala konsthallen Passagen är en viktig del av Linköpings kommun. Foto: Dennis Petersson

Sjukdomen blev hans vändning i karriären

Som 33-åring tog han sin magisterexamen i konstvetenskap på Linköpings Universitet. Sedan har han gjort en blixtkarriär och på tio år tagit sig till den absoluta toppen. Den tidigare skogshuggaren, betongarbetaren och grävmaskinisten tog sig an en helt annan utmaning, och nu är Lars-Ove Östensson konsthallschef på Passagen. Han tog ett vägval i helt rätt riktning.

Ibland kan livet ta tvära kast och saker inträffar som får en person att stanna upp, och reflektera. För Norrköpingsbördiga Lars-Ove Östensson var det precis en sådan incidenten som gjorde att karriären tog en annan riktning. Vid millennieskiftet, år 2000, föddes hans dotter med delad matstrupe, ett medfött fel som förde ett helt år av sjukhusvistelser med sig.

– Jag och min dåvarande hustru var tvungna att vistas hemma med henne under ett års tid, i väntan på att hon skulle opereras och bli frisk, vilket hon är idag, säger Lars-Ove Östensson och fortsätter:

– Under det året blickade väl man ut en del och insåg att när jag kommer tillbaka från det här är det dags att göra något helt annat. Nu eller aldrig är det läge att ta tag i sitt liv.

Rätt karriär

Med flera anställningar i ryggsäcken, som till exempel skogshuggare, betongarbetare och grävmaskinist, var det under den tuffa  sjukdomsperioden som han en gång för alla kom underfund med vilken karriär som egentligen kändes rätt. Som 29-åring sökte han till Linköpings Universitet, antogs och fyra år senare tog han sin magisterexamen i konstvetenskap.

– Jag har nog alltid, ända från barndomen varit intresserad av bilder. Det är en tidig konstupplevelse som fortfarande lever kvar i minnet då jag var på besök vid Norrköpings konstmuseum och fick en väldigt bra visning. Sedan dess har det nog suttit i mig på något sätt, även om det dröjde några decennier innan jag insåg att jag ville jobba med det.

Blixtsnabb karriär

Som student gick han vidare som gästföreläsare vid lärosätet i Linköping för att parallellt med anställningen agera salsvakt vid konstmuseet i Norrköping. Efter en kort tid avancerade han till guide, för att sedan bli vald som utställningsintendent. För tre år sedan nådde han toppen då han vann kampen om posten som konsthallschef för Passagen och Linköpings kommun. Med andra år har han gjort en blixtkarriär efter examen för tio år sedan.

– Valet var ändå helt rätt. När jag såg tillbaka på min karriär när jag fick anställningen här insåg jag hur snabbt allting hade gått. Jag har väl haft medgång och visat framfötterna vid rätt tillfälle, och så givetvis en del tur också, det har man ju när man är i medvind, säger Lars-Ove Östensson och fortsätter:

– När jag slutade plugga bestämde jag mig för att ge konstbranschen två år och min ambition var att den första lön som jag lyckades skrapa ihop skulle vara ungefär lika stor som studiebidraget. Hade jag inte lyckats med det hade jag nog tänkt om, men det behövdes ju aldrig.

Viktiga uppdrag

Nu har han ansvar för hela den verksamhet som berör konsthallen Passagen vid Stora Torget i Linköping. Förutom att skapa utställningar och föra en dialog med så väl internationella som lokala konstnärer vilar det pedagogiska lärandet som konsthallen erbjuder under hans vingar. Dessutom är det Östensson som köper in all den konst som tillfaller kommunens samling och hängs upp på till exempel kontor och skolor. Det största uppdraget är dock den offentliga konsten, som uppförs vid kommunens alla om- och tillbyggnation i Linköping.

– Under de här tre åren har jag trivts väldigt bra. Det här är en stad som expanderar på alla sätt och det finns enorma möjligheter om man har en idé. Det är helt enkelt en bra kommun att jobba i, säger konsthallschefen och fortsätter:

– Givetvis har det varit en del utmaning. Ihop med expanderingen av kommunen expanderar också arbetsuppgifterna och förväntningarna. I det här fallet handlar det ju inte om att strypa verksamheten, utan snarare tvärtom. Hur ska vi arbeta framöver? Hur kan vi bli större och hur kan vi vara en konsthall i tiden? 

Sveriges bästa

Den långsiktiga visionen är att skapa en av Sveriges absolut bästa konsthallar.

– Vägen dit kan vara lång och snårig, men det finns fortfarande alla möjligheter att nå dit, och bidra till att Linköping blir en kulturstad som syns. Det känns som vi verkligen är på gång med det, inte bara genom min försorg, utan genom många andras också.

Just nu är det den Linköpingsstationerade konstnären Lillevi Hultman som är i fokus på Passagen. Hennes verk utgör en unik och spektakulär utställning, något som går hand i hand med konsthallschefens ambitioner.

– För att skapa en av Sveriges bästa konsthallar gör man utställningar och aktiviteter som når ut till många människor, och tilltalar dem. Vi måste ha ett medborgarperspektiv och absolut inte för höga trösklar, utan det vi gör måste kännas som vem som helst ska kunna vara delaktig i, säger Lars-Ove Östensson.

Hemmastadd

Efter tre år är han mer än hemmastadd vid sitt konstinspirerade kontor i centrala Linköping, men hur länge blir han kvar? Kan man någonsin bli färdig?

– Tja, några år till ska jag väl hålla på i alla fall. Det handlar ju hela tiden om att förvalta och utveckla det man ansvarar för, sedan kommer man väl till en viss gräns när man känner att man har gjort det man kan tillföra på en viss plats, och då är det kanske dags för någon annan att ta över. Så visst kan man bli färdig även inom konsten, avslutar Lars-Ove Östensson.

Lars-Ove Östensson

Ålder: 43

Bor: Norrköping

Familj: Två tonårsbarn, en son och en dotter

Intresse: Kultur, speciellt film och litteratur. Favoritfilmen är Solaris och favoritboken "Momo, kampen om tiden"