• Anton Karlsson, back i Linköpings Innebandyklubb, var skadad hela förra säsongen men är nu tillbaka i LIBK som huserar i toppen och snart spelar han VM för Sverige. Foto: Leif Larsson

Skadan är glömd av VM-klare Anton

Hela förra säsongen var han borta på grund av skada. Innevarande säsong är backen och stöttepelaren Anton Karlsson med igen i det Linköpings IBK som tagit sig till toppen av Svenska Superligan i innebandy. Snart ska han dessutom spela VM för Sverige.

Linköpings Innebandyklubb gör sin femte raka säsong i högsta serien i Sverige. De tre första åren gick laget till slutspel och placeringarna i serien blev allt bättre. Det blev dock respass i slutspelets kvartsfinal varje gång. Förra spelåret kom LIBK tia och missade slutspel. Ledande backen Anton Karlssons bortovaro var en bidragande orsak även om hans blygsamhet förbjuder honom att medge det.

– Det var många faktorer som gjorde att det inte gick så bra. Det var en del strul i klubben, påpekar han.

Anton led på sitt vis. På försäsongen 2013 slet han av ett korsband i knäet och så var det spelåret spolierat. Han deltog inte i någon LIBK-match 2013/14.

– Det var bland det värsta jag varit med om. Och jag har aldrig varit så nervös som när jag satt vid sidan om och kollade på laget. Men samtidigt lärde mig en hel del av att lyssna på hur snacket gick på bänken, berättar LIBK:s lagkapten.

Glömt skadan

Den här säsongen är Anton tillbaka - hel och spelsugen.

– Jag slutat att tänka på skadan. Jag gjorde det en del i början, var lite rädd på träningar och matcher men inte längre. Jag uppskattar träningen mycket mer nu, jag vet nu hur mycket man saknar det när man sitter bredvid. Än har jag en del kvar att jobba med, bland annat är tajmingen inte 100 procent. Det har gått bra hittills, men kan gå ännu bättre. Laget går bra så det finns egentligen inget att klaga på, klargör 23-åringen.

Laget, ja. LIBK verkar vara kapabelt att husera i toppen. Efter elva omgångar var laget etta i tabellen efter att ha vunnit åtta matcher. En hel del nya spelare har kommit in och ökat kapaciteten.

– Vi har fått ihop gruppen bra, alla jobbar för varandra, till 100 procent. Olika spelare gör mål, inte bara en eller två. Alla i laget gör många bra saker.

Bästa chansen

Anton konstaterar att nuvarande trupp är den bredaste LIBK haft.

– Vi rullar runt på tre femmor, alla producerar, alla bidrar. Om någon femma är lite sämre någon dag så stiger en annan fram. Det är en styrka. Förr hade vi kanske max två femmor som producerade. Vi känns också alltid starka i tredje perioden, då har vi en växel till att lägga i, redogör Anton.

LIBK spelar lite annorlunda nu jämfört med tidigare år. Och det hänger ihop med den ökade slagstyrkan.

– Förr spelade vi lite mer tillbakadraget och satsade på kontringar. Nu för vi spelet, även mot riktigt bra lag. Det är både roligare och lättare att spela om man har mer boll och är spelförande, fastslår Anton.

Han är dock ödmjukt försiktig i sina spådomar om hur det kommer att gå för LIBK denna säsong.

– Det blir svårt att komma etta i serien. Vi siktar på slutspel och försöker ta oss så långt som möjligt. Så här bra chans att gå riktigt långt har vi i alla fall inte haft förut.

Snart är det dags för ett annat innebandy-uppdrag, nämligen VM som spelas i Göteborg 5-14 december. Anton, med 23 landskamper på meritlistan, är ende LIBK:are i truppen. Nio VM har spelats, Sverige har vunnit sju gånger, Finland två. Sverige vann senast.

– Det känns jätteroligt att representera Sverige i ett hemma-VM. Det har varit mitt mål sedan jag blev skadad så det är en dröm som slår in, tycker Anton Karlsson.