• Två nöjda kunder. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Kommunalrådet Lena Micko höll välkomsttal. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Skäggetorp genomgår en förändring

Centrumutveckling pågår

Röda korset har invigt sin nya second hand-affär och mötesplats i Skäggetorp. Kommunalrådet Lena Micko säger att det kommer att hända mer i Skäggetorp, nu när det är valår.

Klockan är kvart i elva och kön ringlar sig lång utanför Röda korsets second hand-affär i Skäggetorp. Genom glasrutorna går det att se stolar, skor, gardiner, leksaker och mycket mer. Klockan elva hälsar Lena Micko alla välkomna. Sedan klipps det blågula bandet och folkmassan skyndar sig in i affären för att få tag i de bästa fynden.

Lena Micko tycker att Röda korsets second hand-affär och mötesplats fyller en stor funktion i Skäggetorp. Hon anser att stadsdelen behöver en plats där människor kan samlas.

– Skäggetorp genomgår en förändring. Det kommer att hända mer i Skäggetorp, eftersom det är valår, berättar Lena Micko.

Språkträning

Second hand-butiken i Skäggetorp är den tredje av Röda korsets second hand-affärer i Linköping. Och till ytan är det den största. Ingalill Gällstedt jobbar på Röda Korset och hon har insett att Röda korset behövs ute i stadsdelarna, eftersom alla inte kan ta sig in till centrum. När personer handlar i second hand-affärerna går pengarna först till hyror av lokalerna och allt överskott går till katastrofer. Lokalerna i Linköping är till stor hjälp, då människor bland annat kan få språkträning. Snart kommer det även att finnas språkträning i Skäggetorp, där främst volontärer hjälper personer med svenska och med läxor.

- Alla är välkomna. Vi lever efter våra grundprinciper och har humanitet som den stora ledstjärnan. Vi ser människor som människor, säger Ingalill Gällstedt.

Säljer även nya saker

För de som vill skänka gåvor går det att komma med en kasse till affären, gärna när det är öppet. Personer som jobbar på Röda korset kan även hjälpa till att bära saker till butiken, till exempel möbler. Det uppskattas om allt är helt och rent. Second hand-affären säljer även nya saker. Olika grupper på äldreboenden stickar och syr exempelvis bebiskläder.

På klädavdelningen har en familj hittat ett fynd – en grön barntröja.

– Jag tycker att det är mycket bra att affären har öppnat. De som nyss har kommit till Sverige kan shoppa billigare här. Och om man inte har jobb så kan man också köpa saker billigare.