• Peter Särud trivs med att arbeta i centrum. Foto: Jerry Prütz

Skäggetorp på uppgång

Peter Särud är kommersiell fastighetsförvaltare och centrumledare hos bostadsbolaget Willhem i Skäggetorp. Sedan Peter började arbeta i centrum har hela tretton nya verksamheter startats.

Vi träffas i den nya restaurangen som ligger mitt i centrum där det tidigare var ett café. Att det nya asiatiska matstället och caféet är viktig för centrum förstår man direkt när man möter Peter Särud.

– Vi var helt enkelt tvungna att göra något åt själva torget här i centrumets mitt. Den förre ägaren hade vare sig möjlighet eller kapital att satsa men den här lösningen är bra och det innebär ett verkligt lyft för hela centrum, berättar Peter Särud och fortsätter med att säga att samtliga lokaler i centrum nu är fyllda eller uthyrda i någon mening. Den stora butiken på 1 700 kvadratmeter där Röda Korset har sin secondhandbutik är dock ledig och Peter Särud vet med bestämdhet vad han skulle vilja se där.

Mindre inkomst

– Jag skulle vilja ha ett ÖoB eller Dollarstore där. Det skulle verkligen passa in här. Här i Skäggetorp är det lite mindre inkomster och då passar inte exklusiva märken eller dyra butiker.

Folklivet är livligt men lugnt. Den senaste tiden har varit lugn i Skäggetorp men Peter Särud är såklart medveten om allt som hänt. 2014 var ett ganska tungt år då det började med ett flertal anlagda bränder där, bland annat, allaktivitetshuset brändes ner till grunden. I augusti sköts en 18-årig pojke till döds i området. Men sedan dess har det i stort sett varit lugnt.

Inte farligt ens på kvällen

– Folk brukar fråga mig om det är farligt att åka till Skäggetorp. Svaret är att det inte är det minsta farligt vare sig på dagen eller på kvällen. Man ska även vara medveten om att det bor mer än 10 000 människor här och då kan det hända både bra och mindre bra saker. Men många har ett stort hjärta för Skäggetorp och brinner för området och centrum. Det märker inte minst jag i mitt arbete som centrumledare. Det finns många personer här som är viktiga för området och inte minst i centrum, berättar Peter Särud som själv är en sådan person. Det morsas och hälsas till höger och vänster, många vill växla ett ord eller två med honom och han lyssnar och besvarar med samma goda humör.

Peter Särud arbetar alltså åt bostadsbolaget Willhem. Nittio procent av deras fastighetsbestånd består av bostäder och resten är kommersiella utrymmen.

Fullt hus


– När jag kom hit så stod jag inför att antingen så renoverar vi allt, vilket hade en prislapp på kanske 200 miljoner, eller också så tar vi saker lite pö om pö och jag är glad att vi valde det senare alternativet. Jag tror att det är det som gjort att vi numera i princip har alla ytor uthyrda här och att tretton nya verksamheter har startats. Peter Särud berättar även att han brinner för sitt arbete på Willhem, att han inte sedan tidigare var bekant med området och att han blev glatt överraskad över Skäggetorp i stort.

Ljus framtid


– Det är mycket intressant på gång och nu går vi framåt igen efter att det varit utförsbacke sedan lång tid. Många trodde nog att det bara skulle vara kört här när Systembolaget flyttade ut men jag tror vi bevisat att så är inte fallet.