• Julia Nilsson tycker att det är viktigt att få skapa utan något viktigt syfte. Foto: Kajsa Nilsson
  • Just nu kan man se Jens Clarholms verk Kraftstationens själ under Norrköping Light Festival. Foto: Kajsa Nilsson
  • Med 3D-skrivare kan medlemmarna skriva ut delar till sina projekt. Foto: Kajsa Nilsson
  • I vår får mammor och barn lära sig att bygga egna fullt fungerande 3D-skrivare. Foto: Kajsa Nilsson
  • Sekreteraren Peter Gahnström arbetar mest med tryckkonst och grafik. Foto: Kajsa Nilsson

Skapa något kreativt i vår

En kreativ plats där alla hjälper varandra. Så kan man beskriva makerskulturen som fått fäste i Östergötland. I januari får Norrköpingsföreningen ta över en lokal i företagsateljéerna Hallarna i Norrköping och i december invigdes Linköpingsföreningens lokal i Wahlbecks företagspark.

Till träffarna kan vem som helst komma, oavsett bakgrund eller ålder. I vår startar de igång ett projekt för att locka fler kvinnor och barn. I ”Mamma-barn-3D-skrivare” får mödrar och deras barn under åtta träffar lära sig hur man bygger en riktig 3D-skrivare av återvunnet material. Till projektet har föreningen fått medel av Vinnova, Näringslivskontoret i Norrköping och Sparbanksstiftelsen Alfa.

Delar utrustning

I lokalen i Norrköping finns en färdig 3D-skrivare som är fri att användas av medlemmarna. Föreningens laserskärare är för stor för att få plats och står tills vidare i Crazy Pictures studio. Som maker får man vara beredd på att dela med sig av såväl kunskap som utrustning och verktyg. Jens Clarholm är en av dem som hittat till föreningen och som anammat kulturen. Just nu finns ett av hans verk att beskåda i Norrköping Light festival.

– Jag har hållit på med det här i flera år och har åkt till Stockholm maker faire. Det sociala får mig att komma hit till Makers Monday, säger han och visar vad han håller på med. Det ska bli en leksak med lysdioder där barnet själv får ratta fram färger enligt färgskalan RGB.

– Jag tycker att det är kul att lära ut och det viktigaste är inte att jag hinner jobba så mycket på mina egna projekt när jag är här, säger han.

Makertjej

Julia Nilsson engagerade sig i föreningen för bara några veckor sedan men har redan hunnit med flera projekt och dessutom varit i Stockholm på Makertjejträff. När tidningen besöker Maker Monday strax innan jul arbetar hon med att färdigställa sin julgran. Hon plockade upp ett citat av Simone Giertz under Makertjej-träffen.

– Hon framhöll ”the importance of useless things” och det inspirerade mig. Man behöver inte alltid göra någonting vettigt, säger hon.

Julia Nilsson läser sista året på civilingenjörsprogrammet och sitter oftast framför datorn med svårknäckt kod. Inom makers får hon möjlighet att interagera hård- och mjukvara.

– Jag programmerar själv men det behöver man inte göra. Nu vill jag locka fler tjejer att börja, säger hon.

Alla tekniker

Även om många på Makers Monday arbetar med elektronik är det inget krav. Alla tekniker är välkomna. Föreningens sekreterare Peter Gahnström har exempelvis mer fallenhet för andra konstarter.

– Jag kan inte programmera utan arbetar i stället mest med tryckkonst och grafik. Kunskap är till för att delas och blir bara större ju fler som delar, avslutar han.