• Just nu ligger fotbollen nere men på sommaren är det full fart på den fronten i Skeda IF. Här vid klubbens högkvarter hoppas ordföranden Erika Hedman att det ska bli ännu mer aktiviteter. Foto: Leif Larsson
  • Erika Hedman är ordförande i Skeda IF. Här är hon vid rinken i Skeda Udde som ska rustas upp och här blir det nästa sommar beachvolleyplan, utegym och halverad rink med nytt underlag. I bakgrunden syns den lilla klubblokalen. Foto: Leif Larsson

Skeda IF är en riktigt aktiv klubb

Det händer mycket kring idrottsklubben Skeda IF. I Skeda Udde blir det nästa år en aktivitetspark, klubben har ordnat en bordtennislokal, på sportmenyn finns kickboxning och nu hoppas man på en större klubblokal.

Skeda idrottsförening har sitt högkvarter i lilla Skeda Udde, ett par mil söder om Linköping. Här frodas vilja, idéer och handlingskraft. Skeda IF gick på tomgång för några år sedan men i takt med att många barnfamiljer flyttat in i Skeda Udde och styrelsen föryngrats så har klubben fått ny fart. Det senaste initiativet är en aktivitetspark där den nedslitna hockeyrinken med murken sarg ligger.

– Framför allt är det Therese Hammarström i styrelsen som har bearbetat Linköpings kommun om att rusta upp den fallfärdiga rinken och då frågade de vad vi ville ha där. Idén var då en aktivitetspark. Det blir en beachvolleyplan, utegym och rinken blir halverad. Upphandling pågår och förhoppningsvis är allt klart nästa vår eller sommar, redogör Erika Hedman, ordförande i Skeda IF.

En viktig mötesplats

Rinken ligger bredvid Skeda IF:s klubbhus,  samt intill fotbollsplanerna och startplatsen för ett löpspår på 1,2 kilometer som klubben sköter. Här finns också grillplats och området är redan idag en mötesplats.

– Vi hoppas att aktivitetsparken ska betyda ett lyft och att många utnyttjar det nya och att ännu fler samlas här, både vuxna och barn, påpekar Erika Hedman.

Förutom klubbhuset har Skeda IF en lokal på 30 kvadratmeter som kallas Uddehallen. Den var risig när SIF för två år sedan bestämde sig för en upprustning.

– Vi fick anläggningsbidrag av kommunen och har även finansierat med egna pengar. Vi har bytt ytterpanel, målat om och bytt fönster och tak. Det är nu en bordtennislokal som minst tre gånger i veckan utnyttjas. Här har vi också gympapass, högst åtta personer får plats, berättar Erika.

Större önskemål

Just trångboddheten är något SIF med cirka 500 medlemmar vill åtgärda. Klubblokalen är på cirka 40 kvadratmeter varav 20 är maskinhall. Övriga 20 är möteslokal och önskan är något betydligt större, ett nytt aktvitetshus.

– Skeda Udde växer och det ska bli ännu fler nya tomter och husbyggen, i samband med det vill vi att kommunen också planerar för att bygga ett aktivitetshus. Vi jobbar för det och har bland annat skickat in medborgarförslag. I ett sådant hus skulle man kunna ha fritidsgård, köra träningspass, ha möten och musikuppträdanden. Och inte bara klubben skulle ha nytta av lokalen, upplyser Erika Hedman.

SIF sysslar med flera sporter och en ovanlig sådan är kickboxningen.

– Det är Lars Stenlind som är intresserad av kampsport som dragit igång det hela. Man håller till i Skeda skola gympasal och det är en testperiod nu för att undersöka intresset. Det handlar inte om att slå på varandra utan mer om att träna kondition, styrka och balans, berättar Erika.

Stor betydelse

Hon understryker att en förening är viktig för en liten ort. Det stärker gemenskapen och ger människor roliga saker att göra. Och inte bara idrott.

– Vi har andra evenemang under året, både på valborg och nationaldagen. På vintern samlas vi ibland vid rinken, tänder ljus och spelar musik, avrundar ordföranden i den aktiva klubben som anstränger sig för att ge orten än mer trevligheter.