• Malte Jutterdal och Tove Pettersson i Vreta Skid- och Motionsklubb tog guld respektive silver i sina klasser i Götalandsmästerskapen som nyligen avgjordes. Foto: Leif Larsson
  • Här ett gäng ungdomar i Vreta Skid- och Motionsklubb som alla visade framfötterna i Götalandsmästerskapen. Från vänster: Jakob Thellsén, Tove Pettersson, Malte Jutterdal, Sven Weber, Jonas Weber, Joel Wessman, Elias Thellsén. Foto: Leif Larsson

Skidtalanger tog guld och silver

Malte tog guldet och Tove knep silvret. Flera andra ungdomar i Vreta Skid- och Motionsklubb gjorde fina prestationer när Götalandsmästerskapen i längdskidåkning avgjordes för ett par veckor sedan i Tranemo.

– Bästa insatsen hittills, fastslår både Malte Jutterdal och Tove Pettersson.

De stod för de främsta Vreta-bedrifterna i GM. Elvaårige Malte vann det klassiska loppet över 2,7 kilometer i klassen H12 i kamp med 20 andra. Två år äldre Tove fixade andraplats i femkilometersloppet i klassisk stil i D14 i konkurrens med 15 medtävlare.

Båda började tävla i åtta-nioårsåldern men åkte skidor långt före det.

– Alla i familjen åkte skidor och då började jag också, berättar Tove.

– Samma med min familj, jag testade och tyckte det var kul, inflikar Malte.

Gillar båda stilarna

Tidningen träffade de unga skidåkarna en träningskväll vid Vretaslingan, ett konstsnö- och elljusspår en bit utanför Ljungsbro i anslutning till Vreta Golfklubb. Banan är inne på sin tredje säsong.

– Den är platt och det händer inte så mycket men det är bättre än inget alls, tycker Tove.

– Nej, den är inte så rolig. Vår bana i Olstorp är mer kuperad, men där finns ingen konstsnö, påpekar Malte.

Malte gillar både skejt och klassiskt och Tove är också lika förtjust i båda stilarna. Malte tycker om sporten för att det emellanåt går fort och Tove pekar på chansen att träffa nya kompisar.

– Och det är härligt att åka skidor när det är soligt och fint väder, säger hon.

Båda är aktiva även vid sidan om skidspåren. Tove håller på med orientering och dans medan Malte löptränar och åker rullskidor på sommaren. Så här års är längdskidåkning i fokus. I Vreta SoMK finns det många ungdomar att träna ihop med. Man tränar i grupper, indelat åldersvis och hur långt man kommit i sin utveckling som skidåkare.

– Det är kul att träna med andra och ibland hetsar vi varandra lite. Man vill ju bli bättre, säger Malte med ett leende.

– Jag är enda tjej i klubben i min åldersklass. Det vore kul men någon mer tjej, tycker Tove.

Viktigt med stakningen

Malte och Tove har talangen men än finns förstås mycket att förkovra sig i. Har ni några speciella mål framöver?

– Bli bättre, säger Malte efter några sekunders betänketid, och tillägger:

– Jag måste träna mer skejt och klassiskt och lära mig att trycka in magen när jag stakar, det är svårt.

– Jag behöver bli starkare i armarna för att stakningens skull. Ett mål är att vara med i Ica-cupen, där är det tävlande från hela Sverige med, påpekar Tove.

Succén i Götalandmästerskapen kanske kan upprepas nästa år då tävlingen avgörs i Boxholm. Då får Tove, Malte och de andra i Vreta SoMK chansen att visa sin talang på östgötsk hemmaplan.