• Linköpingskrögaren Christian Moborg är nöjd med det första året som ägare för restaurang Torn1 i Tornby. Foto: Dennis Petersson
  • Här ger den erfarna kocken sina bästa tips för att få den perfekta julskinkan. Foto: Dennis Petersson

Skinkan - ett måste på julbordet

Mitt i högsäsongen, med julbord som avlöser varandra, gjorde vår tidning ett besök hos den välmeriterade kocken Christian Moborg på restaurang Torn1. Han gav oss sina bästa tips på hur man lyckas med den, för många, viktigaste detaljen på julbordet, nämligen julskinkan. – Den är absolut godast på julaftons morgon, säger han.

Precis bakom Sky Hotel Apartments i Tornby har det en gång i tiden funnits ett slakteri. I de unika, och till viss del rustika, lokalerna sprids numera doften av ny- och vällagad mat. Christian Moborg, som tidigare drev Stångs Magasin, öppnade restaurang Torn1 för nästan exakt ett år sedan, och har med det genomfört en stor, och lyckad, satsning.

– Det har gått bättre än väntat faktiskt, vi har väldigt många lunchgäster och kvällsaktiviteter, men när det gäller konferens- och festvåningen kan vi verkligen utveckla oss. Jag är verkligen nöjd att jag hoppade på det här, det har varit jätteskoj, säger kocken, som har gedigen erfarenhet från bland annat franska stjärnrestauranger.

Den bästa julskinkan

Under december månad är arbetstempot högt och de välbesökta julborden avlöser varandra. För att få reda på de bästa tipsen på hur man gör den perfekta julskinkan vände vi oss till Linköpingskocken för att får svar.

– Det gäller att använda en kvalitetsgris, vi använder en som får rapsolja i sitt foder, vilket ger en väldigt fin smak. Sedan kan man välja att köpa en färdigkokt, eller koka själv, men när man därefter griljerar får man inte göra det för länge, för då blir den torr. Man ska ha hög värme, vi kör på 260 grader i fem till sex minuter bara. Att griljera med senap och ströbröd är också ett av mina bästa tips, säger Christian Moborg.

Ett alternativ

För den som vill testa på något nytt lyfter Moborg fram en annan typ av skinka.

– Vildsvinsskinka har blivit allt mer populär att ha på julbordet, som ett alternativ till den traditionella julskinkan, avslutar han.