Skivaffären hyllas

Den 20 april har man utlyst ”Recordstore day” som ett sätt för att hylla bredden, kunskapen och engagemanget som finns i en skivbutik. Många hävdar att en skivbutik är en stark bärare av vår samtidskultur.
”Recordstore day” tog sin början redan 2008 i och med att Metallica spelade i skivbutiken Rasputin music i San Fransisco.  Efter denna raketstart med ett av världens största band har artister, musiker och andra i branschen stöttat denna dag fullt ut. 2009 spelade bland annat Iggy Pop, Slayer och Bob Dylan. 2010 uppträdde Emmylou Harris, Sick Puppies och många flera, 2011 gästade Jack White, Todd Rundgren och många flera. Förra året var inget undantag och en hel del stora artister ställde då upp och sjöng skivbutikens lov. I Linköping och på Bengans är man en ivrig anhängare till Recordstore Day.
Inte bara egenintresse
– Det är inte enbart av egenintresse vi är med under denna dag. Skivbutiken är viktig av flera skäl och kanske inte minst för att den hjälper det lokala musiklivet på traven, säger Edvard ”Evve” Nissen som förestår butiken samtidigt som han visar upp en vinylsjua med lokala bandet TV Eye. I butiken finns det dessutom affischer och flyers för både lokala band och stadens spelställen.
Aktivt musikliv
– Linköping har ett livaktigt musikliv och har alltid haft men just nu är det extra bra. Dels går det väldigt bra för Ghost och Dead Soul och Gaphals ger ut många spännande plattor, tycker ”Evve” avslutningsvis.
Dead Soul spelar
På själva dagen, den 20 april, uppträder, tidigare nämnda Dead Soul, Skogen Brinner och Daniel Gilbert. Samtliga aktuella med nya plattor.