• En skivbransch i förändring. Edvard Nissen har varit med under en stor del av resan. I dag har krisen lugnat sig och cd-skivor och vinylskivor har fått ny mark. Foto: Fanny Miles
  • Hos Bengans finns smått och gott i skivhögarna. Här samlas de inbitna och intresserade för att hitta rätt musik att addera till hyllan. Foto: Fanny Miles

Skivbranschens överlevare

En gång för länge sedan lade man en platt rund skiva i en spelare och från den ljöd musik. Så kanske historierna kommer låta när vi berättar om hur musik spelades ”förr i tiden”. Men det finns också ett stort samlarvärde i skivor i dag, affektionsmässigt. De ordentligt inbitna vill fortfarande ha något att bära hem i handen, något att titta på och lägga till i samlingen. Skivor vet Edvard ”Evve” Nissen allt om. Sedan 1979 har han varit den ständige skivbutiksdrivaren i Linköping.

I dag äger han Linköpings enda skivaffär – Bengans.

– Det började 1979. Jag var 16 år och väldigt skoltrött så jag fick en praktikplats, eller pryo som det hette då, på Skivcity i Linköping, som då låg där Fromholtz ligger i dag. Det gick bra så jag fick förlängt och började jobba i butiken i stället, berättar Edvard.

Hoffstenfamiljen

Skivcity i Linköping ägdes och drevs av Gunnar Hoffsten och Bruno Andersson. Duon ägde även skivbutiken Speldosan som drevs av Roland Hoffsten, en person som kom att stå Edvard mycket nära genom åren. Speldosan hade sin plats på Gågatan i Linköping. Och det var just Speldosan som Edvard så småningom fick som arbetsplats. Där arbetade han i cirka 14 år.

– Jag och min vän Micael Gylling fick möjlighet att köpa loss Speldosan så vi gjorde det och bytte till en annan lokal på Gågatan. Vi bytte även namn till Skivlagret, som tillhörde en kedja. Det var några gyllene år där på nittiotalet då vi sålde otroligt mycket. Samtidigt var konkurrensen hård med runt 8-9 skivbutiker i stan. Vår nisch var bland annat att vi pressade priserna men också vår skyltning. På den tiden hölls det skyltningstävlingar från skivbolagets håll. Vi vann flera gånger och fick priser som en resa till New York, berättar Edvard och minns de glada dagarna på 90-talet då skivförsäljningen var som störst.

Skivdrömmar i kras

Men säg den lycka som varar för alltid. Strax efter millenniumskiftet började skivförsäljningen dala till följd av nedladdningar och mp3-filer.

– Vi hade alltid de tomma fodralen ute i butikshyllorna medan själva skivan fanns bakom disken på grund av stöldrisken. Men när det blev mer och mer populärt att ladda ner musik på tomma skivor så var det ju de tomma fodralen som var attraktiva i stället, säger Edvard och skrattar åt ironin.

I och med den nedgående skivförsäljningen blev hyran för lokalen på Gågatan övermäktig för det lilla företaget. I samma veva var butikskedjan Expert inne på att öppna skivaffär och så fick det bli. Vem bättre att fråga om att rodda butiken än Edvard Nissen? Så fick det också bli. Så strax därefter öppnade Expert Musicstore på St. Larsgatan.

– Butiken höll i två år. Då var det ordentlig kris i skivbranschen och jag kunde inte påverka. I de större städerna gick det dock bättre för skivförsäljningen. Skivlagret expanderade i Malmö till exempel så jag fick erbjudande om att börja jobba där. Jag trivdes bra i skivbutik så jag hoppade på och flyttade söderut, berättar Edvard.

Skivor åt Malmö

Under fem års tid var Edvard Malmöbo innan hemlängtan hann ifatt.

– Jag fick höra att samtliga skivbutiker i Linköping gick under. Jag vill verkligen att det ska finnas en skivbutik i den här staden så på vinst och förlust flyttade jag hem och öppnade Skivlagret på hemmaplan i stället. På Storgatan denna gång, säger Edvard. Det var en ordentligt stor butik som sålde både skivor och filmer. Det fanns planer om att öppna ett café i samma lokal men så tre år senare gick Skivlagret i konkurs.

– Proppen gick ur och huvudkontoret gick i konken och vi med det, berättar Edvard med visst allvar i rösten.

Från hopp till oro

Det var så det var. Ingen kunde förvänta sig att den rusning och tjusning som var över skivan sakta skulle falla.

– Man hade en enorm framtidstro på nittiotalet. Det var svårt att förutse hur det skulle bli. Skivbolagen gjorde allt för att bromsa den utveckling av nedladdning och streaming som blev. Det var nog dumt. Hade man följt utvecklingen hade man kunnat hitta sätt för branschen att följa med på resan, tror Edvard.

Evenemangsbransch

Efter konkursen ändrade sig Edvards yrkeshistoria. Från skivhyllorna till evenemangsbranschen gick resan.

– Det fanns en ledig tjänst hos Arenabolaget så jag sökte. Samtidigt hörde skivbutikskedjan Bengans av sig. Då fanns det åter igen inga skivbutiker i Linköping så det lockade lite att få öppna en igen. Jag bestämde mig för att ta mig an Bengans erbjudande om jag inte fick tjänsten på Arenabolaget, berättar Edvard. Självklart blev dock tjänsten hans.

– Det var en fantastisk känsla att jag, som nästan 50-åring och som just satt mitt företag i konkurs, blev erbjuden två toppenjobb! Arbetet på Arenabolaget var jättekul och spännande. Att få jobba i ett större sammanhang än jag tidigare gjort var en utmaning. Mina kollegor var underbara mot mig men jag tyckte ju ändå att staden skulle ha en skivaffär så erbjudandet från Bengans drog mig ändå tillbaka. Efter knappt ett år på Arenabolaget var jag tillbaka i skivbranschen, säger Edvard något ursäktande.

Dedicerade själar

Och visst känns det självklart. Edvard Nissen har kommit att bli själva nerven för Linköpings alla skivfantaster.

– Jag började på Bengans julen 2011 och köpte så småningom loss butiken, säger Edvard och fortsätter:

–Man märker en skillnad i dag. Krisen har lagt sig. Nu är det bara de mest hängivna och intresserade kvar. De som fortfarande vill ha något konkret att hålla i, säger han. Edvard själv har, föga förvånande, ett gediget skivintresse och är en samlare av rang. På frågan om hur många skivor han har säger han bara:

–Ja alltså, jag har ett rum åt mina skivor. Det får väl räcka som svar.

Skivbutikskultur

I nästan 36 år Edvard nu sålt skivor, främst till Linköpingsbor. Han lever efter devisen att staden behöver en levande stadskärna och att en skivbutik ska få vara en del av den stadskärnan. Det ligger en viss kultur över skivbutiker. Där inne på hyllorna finns något för alla smaker. Aldrig har väl så pass många olika typer av människor kunnat mötas på samma plats. Alla gillar väl musik!

– Jag är fortfarande nyfiken på branschen och ser spänt fram emot framtiden.