• Marja Gustafsson på Skogsstyrelsen promotar Skogens dag. Foto: Tommy Pettersson

SKOGEN firas 21 september

Skogens dag firas söndagen den 21 september i Vidingsjö med en mängd aktiviteter som vill sätta fokus på skogens stora nytta för hela vårt land och på alla den möjlighet som den skapar.

Bakom arrangemanget, som gick av stapeln senast 2011, står Skogsstyrelsen och i Linköping är det Marja Gustafsson som håller i trådarna. Man kunde inte valt en bättre förespråkare för skogen, allemansrätten och allt vad naturen kan bjuda på.

– Sist vi ordande Skogens dag så var det runt 2 000 personer som kom och var med på någon eller några av de aktiviteter vi bjöd in till. I år hoppas vi självklart på ännu fler intresserade, säger Marja Gustafsson med ivrig röst.

– Skogen har ju väldigt stor betydelse för oss här i Sverige. Bland annat så får staten in 85 miljarder av just skogsdrift och allt runt kring den, sedan är det även en källa till rekreation och avkoppling samt även till nytta och glädje för att som plockar bär och svamp.

Svampklubben är med

Under Skogens dag den 21 september finns hela 21 olika organisationer med. Det är scouterna, svampklubben, och biodlarna men även ett företag som Holmens skog finns med precis som Linköpings kommun och många fler. Aktiviteterna är också lika många som skiftande och man kan självklart äta korv och fika men även prova på att köra en skogsmaskin, om än så i en simulator, och man kan få tips och råd om vad som är rätt och fel i svampskogen.

– Allemansrätten, att fritt vistas i skog och mark, är något man inte har på så många platser i världen, det är något jag vill slå ett extra slag för och vi vänder oss särskilt till nysvenskar och andra där man inte har den traditionen. Det finns till och med dem som är rätta för skogen och vi vill visa upp att så inte är fallet, menar Marja Gustafsson och fortsätter.

– Skogen och det den ger oss är även en viktig arbetsplats för många. Precis som inom industrin så kommer det att ske en stor generationsväxling nu och det kommer behövas fler som jobbar med olika yrken som skogen ger. Det vill vi också uppmärksamma, avslutar Marja Gustafsson på Skogsstyrelsen.