• Johanna From från skogsstyrelsen och Elisabeth Nilsson från länsstyrelsen talade om skogens viktiga egenskaper. Foto: Kajsa Nilsson
  • Systrarna Frida och Katie Samuelsson planterade björkar i Barnens skog. Foto: Kajsa Nilsson
  • Huad Mohamed får hjälp av mamma Roodo att plantera en björk. Foto: Kajsa Nilsson
  • Mattias Stern var poppis och många ville klappa hans nordsvenska hästar. Foto: Kajsa Nilsson
  • Skogens dag 2014 var välbesökt. Foto: Kajsa Nilsson

Skogens dag med aktiviteter i varje bryn

Många Linköpingsbor hittade till Vidingsjöskogen under Skogens dag i söndags. 20 knallar stod uppställda med information och aktiviteter med skogstema. I Barnens skog planterades nya björkar.

Barnens skog är en inhägnad del av skogen som sedan FN:s internationella skogsår 2011 fyllts på med träd. I söndags var det dags för ytterligare en påfyllning. Många barn ville hjälpa landshövding Elisabeth Nilsson med att gräva ner de små björkplantorna.

– Skogen är viktig av många olika skäl. Den är en fantastisk lekplats för barn och den renar luften och ger oss syre. I dag gör vi en insats för naturen och planterar nya träd, säger landshövdingen innan hon hugger tag i en spade och gräver en grop för en ny liten björk.

– Jag har planterat tre träd, berättar tioåriga Verdosa Mohamed förtjust. Småsystrarna Huad och Hanna försöker de också men får hjälp av mamma Roodo att platta till jorden.

Även Johanna From, regionchef på Skogsstyrelsen, fanns med vid trädplanteringen och lyfte fram vikten av att öka kunskapen om skogen.

– Vi behöver fler som jobbar inom skogsnäringen och det är kul att så många barn vill vara med och plantera, säger hon.

Skog hemma

I en av groparna arbetar Frida och Katie Samuelsson, 8 och 6 år gamla. På familjens mark i Stjärnorp var Frida första person att plantera träd och kan nästan titulera sig erfaren skogsarbetare.

– Hon fick sätta den första tallen. Det blir ju hon som får ärva marken vidare om sisådär 50-60 år, ler pappa Kristian Samuelsson. Under skogsdagen representerar han den ekonomiska föreningen Södra som verkar för långsiktig tillväxt inom skogsindustrin.

Nordsvenska hästar

I ett annat bryn av skogen står Mattias Stern med sina nordsvenska arbetshästar.

– Jag började klippa gräs med hästarna men nu har företaget utvecklats till att även köra timmer och ris i skogen. Om somrarna klipper jag 160 000 kvadratmeter gräs per vecka, åt Linköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping, berättar Mattias Stern. Hans nordsvenska hästar får många att stanna till.

– Folk blir glada av att se hästarna, somliga minns tillbaka till hur deras föräldrar arbetade med hästar och andra vill bara berätta att de tycker att de är fina, säger han.