• Bibliotekarie Liselott Drejstam med rektor Cecilia Persson. Foto: Hjulsbroskolan

Skolbibliotek i världsklass

Hjulsbroskolan briljerar

DIK är akademikerfacket för kultur och kommunikation. Ett av deras ämbeten är att lyfta fram skolbibliotek som helt enkelt hållit världsklass. Ett utav dem är Hjulsbro skolbibliotek.
Enligt svensk lag så ska varje elev ha rätt till ett skolbibliotek. Trots detta saknar ändå hälften av alla skolor i Sverige ett skolbibliotek som är bemannat. Det är därför det är särskilt viktigt att ha ett engagemang mellan lärare och bibliotekarier för att öka elevernas läsförståelse som bara blir sämre och sämre, menar DIK.

Hjulsbroskolan

Det finns dock skolor som Hjulsbroskolan som sköter sig exceptionellt väl och blev för två dagar sedan tilldelad: ett skolbibliotek i världsklass.
– Det är självklart jätteroligt och det är ett bevis på att allt vi gjort betyder något, säger bibliotekarie Liselott Drejstam.

Hjulsbros arbete

Liselotte Drejstam utarbetade för två och ett halvt år sedan en handlingsplan, där biblioteket skulle ha en integrerad del i undervisningen.
– Det är enormt viktigt att man har en rektor och lärare som är insatta och engagerade för att det ska kunna funka, menar Liselott Drejstam och fortsätter, man måste även engagera föräldrar som vi når ut till med bland annat lästips, så hela familjen kan vara med på undervisningen.   

Olika medier

En viktig del är att använda sig av information på olika sätt, inte bara genom text. Ett exempel på detta kan vara att eleven läser en klassiker. Istället för att göra en vanlig redovisning kan man göra ett kollage på en blogg.
Detta görs i det här fallet i samarbete mellan bibliotekarie och svensklärare.