• Lennart Sindahl har varit med och undertecknat en avsiktsförklaring. Foto: Tommy Pettersson

Skolflygplanet SK 60 mönstrar ut

Saab har skrivit under en avsiktsförklaring med det schweiziska företaget Pilatus och det innebär ett samarbete för att erbjuda en utveckling av skolflygplanet PC-21 för det svenska flygvapnet om manbeslutar sig för att byta ut trotjänaren SK 60.

I slutet av mars skrev Saabs VD och koncernchef Håkan Buskhe och Lennart Sindahl, Vice VD och chef för affärsområdet Aeronautics under en avsiktsförklaring med den schweiziska flygplanstillverkaren Pilatus.

Slutet på 60-talet

Avtalet som också undertecknades av Markus Bucher, VD Pilatus och Jim Roche, Vice VD, innebär att Saab och Pilatus enats om ett samarbete med mål att ersätta det svenska flygvapnets nuvarande skolflygplan, SK 60, om Sverige beslutar sig för att ersätta flottan.

– Vi är mycket glada över ett tätare samarbete med Pilatus och ser fram emot att utforska andra affärsmöjligheter i Schweiz. Överenskommelsen är ett resultat av en lång dialog som inleddes när Schweiz valde Gripen E. Det här visar att det finns ytterligare affärsmöjligheter om landet beslutar sig för att köpa Gripen, säger Håkan Buskhe i en kommentar.

Saab 105

SK 60 är namnet som det svenska flygvapnet valt för de skolflygplan av typen Saab 105 som utvecklades i början av 1960-talet för flygvapnet. För närvarande har Saab ett kontrakt på ett helhetsåtagande med Försvarets materielverk, FMV, för konstruktion och underhåll av det svenska flygvapnets SK 60 och för flygplanen på FMVs test- och utvärderingsenhet.

– Saabs SK 60 har utbildat generationer av svenska flygvapnets piloter. Nu är vi glada över att ingå en avsiktsförklaring med Pilatus, för att proaktivt utforska en ersättare genom PC–21 som är en mycket kvalificerad och prisvärd utbildningsplattform för piloter”, säger Lennart Sindahl.