• Irene Giling med några av de olika cyklar som Göta Travel hyr ut i Borensberg eller Motala. Att cykla vid Göta kanal är en populär aktivitet. Foto: Leif Larsson

Skön cykeltur längs kanalen

Irene Giling och Arjan Giling har hyrt ut cyklar i Borensberg i ett decennium och vet vad turisterna efterfrågar mest. – Sträckan mellan Berg och Borensberg är populärast. Då cyklar man längs Göta kanal hela tiden, förklarar Irene.

Det holländska paret Giling kom till Borensberg och Sverige 2006 och startade cykeluthyrning. I dag kallas verksamheten Göta Travel och har utvecklats en hel del. Man hyr ut cyklar i Borensberg och Motala, har ett vandrarhem i Borensberg inklusive sommarkafé, hotell i Nääs i Borensberg och dessutom samarbetar man med flera turismföretag längs kanalen, både med boende, kanot- och kajakuthyrning, båtturer och en del annat.

– Vi är som en resebyrå, här kan man boka mycket, påpekar Irene.

Poppis med cykel

Att hyra cykel är en populär aktivitet på sommaren. Göta Travel Cykeläventyr tillfredsställer intresset. Utbudet är brett, exempelvis vad gäller cykeltyper. Totalt förfogar man över 140 trampfordon. Det är sjuväxlade, gröna, holländska cyklar av märket Azor. Vanliga cyklar förstås men även specialvarianter.

– Vi har en tandem där barn upp till tio år kan sitta fram. De behöver inte trampa och den vuxne styr bakom. En annan specialcykel har en låda fram där man kan ha packning, sin hund eller två barn. Numera har vi också fem elcyklar, berättar Irene.

Ingen biltrafik

Den som hyr i Borensberg beger sig oftast på en tvåmilatripp längs Göta kanal till orten Berg. Det är den enda sträckningen av Göta kanal i Östergötland där cykelvägen går bredvid kanalen  hela tiden och inte heller störs av biltrafik.

– Den som hyr får förstås åka vart den vill. Vi marknadsför lite andra sträckor också men nästan alla vill åka vid kanalen, både svenska och utländska gäster, berättar Irene.

En tur Berg-Borensberg avverkas lätt på en dag. En del är riktiga friskusar och cyklar ända från Motala till Söderköping, hela kanalsträckan i östgötaland.

– Under två dagar kan man cykla sex-sju mil per dag, det är inte så mycket. Man kan sedan lämna cykeln i Söderköping hos Korskullens camping som vi samarbetar med. Motala-Söderköping-turen innefattar en del körning på landsväg, runt sjöar och en bit bort från kanalen. Men ändå ofta i fagert östgötalandskap.

– Vi förvarnar dem som ska åka mot Söderköping att det vid sjön Asplången är rejält backigt så att man är beredd på det, berättar Irene.

Alla kan delta

Det går att hyra den gröna hållbara cykeln hur länge som helst, en dag, två dagar eller längre.

– I sommar är det några som redan bokat in sig för två veckor, förtäljer Irene och berättar att Göta Travel också kan ordna med matpaket till cyklisterna. En annan service är frakt av cyklar. Om fler än åtta hyr så kan man få cyklarna transporterade till önskad plats i Östergötland.

Varför ska man då hyra en cykel och ta sig längs Göta kanal?

Irene ger flera skäl.

– Det är en trevlig familjeutflykt där alla åldrar kan vara med, både barn, vuxna och äldre. Det är vackert längs kanalen, det händer hela tiden något, det dyker upp båtar, man kan se får eller så kan man stanna och bada. Det är också bra motion, avrundar Irene Giling.