• Det är konstnären Inga Hillgren som just nu står i fokus på Skådebanan i Linköping. Foto: Dennis Petersson
  • De ståtliga skulpturerna avbildar den mänskliga kroppen på ett variationsrikt sätt, både utifrån olika perspektiv och kulturer. Foto: Dennis Petersson
  • Vid sidan av människokropparna har Inga Hillgrens humoristiska flodhästar en given plats. Foto: Dennis Petersson
  • "Människan och dess uttryck har alltid intresserat mig", säger Hillgren. Foto: Dennis Petersson
  • Utställningen bär namnet "Känsla tar Kropp". Foto: Dennis Petersson

Skulpturer med kroppsliga uttryck

Att Linköpingskonstnären Inga Hillgren har 42 år som sjukgymnast bakom sig är något som tydligt ger sig till uttryck i hennes första utställning någonsin, "Känsla tar Kropp". Med en stor variation avbildar skulpturerna den mänskliga kroppen på ett fascinerande och tankeväckande sätt. Detta går att beskåda på Skådebanan i Linköping.

Solskenet ger en extra dimension till utställningslokalen när vår tidning kliver in på Skådebanan i Trädgårdsföreningen. Ståtliga skulpturer, mestadels gjorda av brons och stengods, skapar intressanta skuggor som vackert pryder väggarna. I rummet står Inga Hillgren, konstnären som med mycket arbete och en hel del finess ligger bakom verken.

– Jag har arbetat som sjukgymnast i 42 år, men har alltid hållit på med konstnärligt arbete vid sidan av. Människan och dess uttryck har alltid intresserat mig, hur känslor blir konkreta i kroppen, men också hur kroppen och könet får framträda i olika tider och kulturer, berättar konstnären och fortsätter:

– Med mina verk vill jag förmedla att vi får vara i våra kroppar med egen värdighet och framträda utifrån att inte vara objekt, utan ha ett eget värde helt enkelt.

Avancerad teknik

Det är avancerade och långa processer som ligger bakom slutresultatet. Med olika typer av tekniker, bland annat raku-bränning, rök-bränning och svart-bränning, skapar hon formar som kollegan Mallfred Keresturi i sin tur använder för att gjuta bronsskulpturerna.

– När jag var 14 år och i skolan fick prova på att arbeta med lera fastnade jag direkt. När jag senare studerade vid Tjörns folkhögskola mötte jag en lärarinna som gav mig impulser till att inte vara rädd att göra stora former, så där tog det hela fart. Därefter har jag utvecklat min teknik och med tiden använt olika ugnar, berättar Hillgren.

Hon flyttade till Linköping 1973, är medlem i konstföreningen ALKA och har sin ateljéverkstad i Malmslätt. "Det är väldigt roligt att ställa ut här", avslutar Inga Hillgren medan hons beskådar sin egen utställning som kommer att bestå fram till den 10 februari.