• Veterinären Lotta Möller vid Agria Djurförsäkringar berättar om fästingburna sjukdomar hos våra husdjur. Foto: Magnus Pehrsson
  • Nu har fästingarna vaknat till liv och det är dags att skydda våra husdjur mot parasiterna. Foto: Erlend Aas/TT
  • Hundar, men också katter, löper risk att drabbas av borrelia eller anaplasma. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skydda husdjuren mot fästingar

I detta nu är det så kallad "prime time" för fästingarna, de blodsugande parasiterna, och våra husdjur löper därmed risk att drabbas av diverse ovälkomna sjukdomar. Här berättar veterinären Lotta Möller från Agria Djurförsäkring hur man känner igen symptomen, men även hur man undviker att husdjuren smittas.

Det är när temperaturen överstiger fem grader under dagtid som fästingarna blir aktiva. Via gräs, buskar och annan växtlighet hakar de sig fast vid djuren och letar sig till ett område på kroppen där huden är tillräckligt tunn. De borrar sig fast, suger blod och sprutar in ett gift, som i värsta fall kan resultera i sjukdomarna borrelia och anaplasma, sjukdomar som ger diffusa symptom, ibland flera månader efter själva smittotillfället.

Fästingpreparat

– Det finns flera bra receptfria fästingpreparat, både till hund och katt. Droppar, spray och halsband är de vanligaste som också brukar fungera, men dessutom finns receptbelagda tabletter. Rådgör med din veterinär om för- och nackdelar och om vad som passar just ditt husdjur bäst, säger Möller och fortsätter:

– Använd aldrig ett preparat som ej är avsedda för hund på katt, då är risken för dödlig förgiftning stor.

Jämna kontroller

Hon menar att det bästa sättet att undvika fästingburna sjukdomar är att minimera antalet fästingar och plocka bort dem från husdjuret så fort som bara är möjligt. I normala fall behöver parasiten sitta stilla på värddjuret i cirka 48 timmar innan sjukdomen överförs, så med regelbundna fästingkontroller minskas risken för smitta. 

– Oavsett vilken sjukdom husdjuren drabbas av är de ospecifika symptomen ungefär samma, djuret blir hängigt, får dålig aptit, feber och kan drabbas av ledbesvär med akut hälta, berättar Möller och avslutar med ett lugnande besked:

– I Sverige är det relativt ovanligt med fästingburna sjukdomar hos hundar och, ännu mer ovanligt, hos katter, även om många djurägare kopplar de ospecifika symptomen till borrelia eller anaplasma.