• Tillsammans med sin sambo drog Emma igång projektet Sensus 4 DJs år 2009.
  • Japansk kultur är ett stort intresse för musikälskaren Emma och Japan får minst ett besök per år.
  • Emma Wallquist är verksamhetsutvecklaren på Sensus och Skylten som strax lämnar över sitt skötebarn till Studiefrämjandet.
  • I slutet av juli flyttar Sensus ut från Skylten då Studiefrämjandet flyttar in. Emma kommer att sakna sitt musikhus.

Skyltens färgklick packar ihop

Ungdomens hardcoredagar på Skylten har växlats om för Emma Wallquist som idag arbetar som verksamhetsutvecklare inom Sensus där det gamla ungdomshänget numer fungerar som arbetsplats. Dock får kontoret stå kvar i blott en månad innan Skyltens verksamhet går över i Studiefrämjandets regi. Fem år packas därmed ihop till en minnesbok men arbetet inom Sensus fortgår.

Sedan 2008 har hon haft en roll nära musik och nära ungdomar.

– Jag läste kultur, samhälle och mediegestaltning vid Linköpings universitet. Som magisterprojekt arrangerade jag tillsammans med några klasskompisar musikfestivalen Vrål i Norrköping. Den enda som trodde på vårt projekt var Magnus Lundin på Sensus. Vårt samarbete utvecklades efter att jag tagit examen och det var genom honom jag hamnade på Sensus och på Skylten, berättar Emma.

Musikens roll i livet

Hon är färgglad och uttrycksfull och det märks att det ligger en kreativ ådra därinne och puttrar. Musikintresse har hon alltid haft men mer utifrån en producentroll än en utförarroll.

– Musik påverkar människor så otroligt mycket, oavsett ålder. Däremot tror jag på sätt och vis att det musik känns starkare under ungdomsåren. Vissa genrer gör en så lycklig trots att man har haft en kass dag. Musik är minnen och det är så mycket som kommer upp när man hör en låt som påminner om en särskild situation. Jag tror att vuxna kommer ihåg sin ungdom genom musik, säger hon.

Flyttartagen

Skyltens café är fortfarande sittvänligt men vid det stora scengolvet står kartonger packade med interiör. Om en månad flyttar Sensus ut från det kultförklarade huset och i höst flyttar Studiefrämjandet återigen in.

– Jag kommer att sakna Skylten. Det har varit mitt skötebarn under fem års tid nu och jag har fått följa många ungdomar och fått se dem växa och utvecklas inom musik, säger hon aningens modfälld. Hon har drivit många projekt genom åren där ett av hennes stoltaste ögonblick var när hon fick igenom en DJ scen. Sensus for DJs heter projektet som har existerat sedan 2009.

– Min sambo är DJ och han och jag diskuterade att man borde försöka få in andra genrer till Skylten. Rockband har alltid haft en plats här men jag tänkte att det nog måste finnas ett intresse för andra musikstilar också. Vi hade en testdag sommaren 2009 och visst fanns ett intresse. Nu har vi en replokal med en DJ-bänk som drygt 70 ungdomar har nyttjat sedan starten, berättar hon glatt.

Förändras med tiden

Hon påpekar att hon alltid har haft visionen om att Skylten ska bevaras som ett hus för ungdomar och av ungdomar.

– Många linköpingsbor har minnen från Skylten och vissa kanske upplever att det har förändrats. Jag tror dock att det är viktigt att förändras med ungdomen och inte stanna kvar vid det förgångna, poängterar hon.

Japanfreaket

Det är ett starkt engagemang som lyser. Engagemang och det rosa håret såklart. Emma berättar att hon är enormt intresserad av Japansk populär- och ungdomskultur. Barndomen fylldes av anima och vuxendomen av årliga besök i Japan.

– Jag bodde i Japan under ett halvår 2007 då jag arbetade på en kortfilmsfestival. Det var som att vakna upp i en fantasivärld dagligen. Jag lät mig insupas av kulturen och var med om rätt galna grejer, säger hon och skrattar. Idag finns ambitionen att skapa ett evenemang där japansk kultur möter svensk. Annars är det arbetet som rullar på och runt hörnet, där väntar nya äventyr.