Släck lamporna

Det kan ses som ett onödigt jippo, säkerligen gör det ingen större inverkan på klimatförändringarna, men Earth Hour är viktigare än vad många tror. Häng på vettja, manifestera en timme och släck lamporna, det är det nog värt, även om vi måste anstränga oss en smula.

Hade vi på allvar velat påverka klimatets onda spiral kan jag hålla med om att vi borde agera med hårdhandskarna, Earth Hour är snarare en klapp på axeln. Vi borde bojkotta flygresorna, eliminera alla onödiga bilresor och på ett bättre sätt vara medvetna, 365 dagar om året, istället för en ynka timme i slutet av mars.

Jag tror inte att Världsnaturfondens manifestation, som för första gången såg dagens ljus för tio år sedan, gör någon större skillnad på den svenska elförbrukningen, men det är väl inte heller dess syfte?

Syftet är väl att höja frågan, påminna politiker och högt uppsatta tjänstemän att hela tiden slåss för frågan och se problematiken i vitögat? Världens numera mäktigaste person hävdar att den globala uppvärmningen är ett påhitt av Kina, bara det gör att lördagens miljömanifestation har större betydelse än någonsin. 

Men visst påverkar det även oss dödliga. Earth Hour har med största sannolikhet varit med och bidragit till att vi blivit allt mer miljömedvetna. Idag vet jag att en majoritet av Linköpingsborna källsorterar, men så var det väl knappast för 15 år sedan?

Så ställ dig i ledet, avbryt helgfirandet och gör en insats för miljön.