• Ordförande Tuncay Yuksel och manager Melke Alan tror att lördagens arrangemang är ett steg i rätt riktning för Linköping City. Foto: Dennis Petersson
  • För fyra år sedan bildades Linköping City. Nu står klubben redo för kval till division ett. Foto: Dennis Petersson

Slår ett slag för klubbens anor

För nära fyra år sedan gjorde fotbollsklubbarna FK Linköping och FC Syrianska ett vägval, de ville klättra i seriesystemet. De gick samman, bildade Linköping City och står nu redo för minst kval till division ett. På lördag arrangeras ett storartad arrangemang i samband med den avgörande serieavslutningen där forna spelare hyllas och uppmärksammas. 

På 1970-talet hade Linköping två herrlag i den högsta serien, BK Derby och IF SAAB. Genom åren har mängder av föreningar genomfört satsningar för att återigen ge staden, mitt på Östgötaslätten, ett fotbollslag i Allsvenskan. Samtidigt som damfotbollen gått framåt med stormsteg och just nu huserar i den absoluta toppen har herrfotbollen haft svårt att få drömmarna att slå in, men nu står den relativt unga satsningen, Linköping City, redo för kval till division ett, om man inte får hjälp av andra resultat. 

– Om Botkyrkalaget Armeiska/Syrianska IF snubblar rejält har vi en chans att gå om och ta hem serien, annars blir det hur som helst kval. Tar vi oss upp i helgen så blir det andra bullar, säger klubbens, sedan i våras, nya manager Melke Alan.

– Tanken är absolut inte att bli kvar och harva i division ett, utan då är det lika bra att stanna kvar i division två. Kliver man väl upp är tanken att rycka ifrån, då det är en av Sveriges dyraste serier på grund av de många, och långa, resorna, fyller föreningens ordförande Tuncay Yuksel i.

Stadens fotbollshjältar

På lördag går startelvan ut för sin sista hemmamatch för säsongen. De möter Norrköpingslaget Assyriska IF i ett hett Östgötaderby, ett derby som föreningen valt att lägga extra krut på. Med gratis inträde bjuds ungdomar från Linköpings samtliga fotbollsföreningar in för att delta i arrangemanget där stadens forna fotbollshjältar uppmärksammas.

– Vi bjuder in alla spelare från BK Derby och IF SAAB:s gamla allsvenska trupper. Tanken är att de ska få se hur vår verksamhet ser ut idag, samtidigt som vi hedrar dem för vad de har gjort för Linköping, säger ordförande Yuksel.

– Tanken med det här är att knyta samman historien. Man tycker ju kanske att Linköping borde ha en fotbollsklubb högre upp i systemet på herrsidan, men man glömmer lätt bort vad föreningar här i staden har åstadkommit tidigare. Det finns en historia, och den finns i den här klubben, även om den idag heter något annat. Därför vill vi passa på att förtydliga det i helgen, och på det sättet även knyta samman historian med framtiden, säger Melke Alan.

Klubbens historia

 När klubben bytte namn till Linköping City var det långsiktiga målet att inom sex år nå Superettan, en vision som fortfarande är möjlig. Med den nya, toppmoderna, arenan finns alla möjligheter. Att försöka ta tillvara på klubbens historia är en viktig del i den, eventuella, framgången.

– Att ta tag i historien tycker vi är ganska viktigt. Jag som ny i föreningen, som kommer från en annan stad, ser att Linköping City har ett begär, och en hunger, att ha ett elitlag på herrsidan. Då tycker jag det är viktigt att förstå vad staden har haft tidigare, säger Melke Alan och avslutar:

– Det här arrangemanget kan vara ett steg i rätt riktning för föreningen då man visar att man verkligen vill klättra i seriesystemet för stadens skull, och inte bara för klubben i sig.