• Jan Wester har med sig söner på inspektionsrundan. Foto: Tommy Pettersson

Slåttergubben odlar godis för småfåglar

Ett gult hav möter den som vid rätt årstid åker in till Westervin där Åke Wester har sin växthusodling i Härna gård, Vreta Kloster. De gula fälten är solrosor som efter skördandet skall bli fågelmat.

Jan Wester som håller i solrosodlingen drev tidigare ett surdegsbageri men han fick snart idén att starta ett ekologiskt fågelmatsföretag. Idag är företaget Slåttergubbens fågelmat i full gång och Jan knallar omkring bland de meterhöga växterna tilsammans med sina söner Einar och Arvid Wester.

Ekologiskt

Jan Wester har alltid tänkt klimat- och miljösmart i sin affärsverksamhet. Kretsloppsjordbruk är målet och för att nå dit måste man börja någonstans.

– Jag ville bygga upp ett företag kring fågelmat. Renset är toppen för fåglar men vi människor är så vana vid att mata fåglar med solrosfrön. Jag insåg att jag behövde den biten också. Jag har ett solrosfält ur vilket jag utvinner solrosfrön. Jag importerar även ekologiska och skalade solroskärnor från Kina men jag säljer mycket annan fågelmat också, ekologisk sådan såklart, berättar Jan Wester och fortsätter.

– Det behövs mer variation på fälten och mindre marker. Ett levande ekosystem är mindre sårbart och dessutom bättre för djurlivet då fler insekter samlas vilket till exempel är föda för fåglarna.