• Arvid Meijer sex år pysslade med papper och annat material. Foto: Tommy Petersson
  • Nina Bäckman från Hemslöjden visade hur reptillverkning går till. Foto: Julia Kimell
  • Sång och musik i Kulturfabriken.Foto: Tommy Pettersson

Slöjd, sång och musik

I lördags arrangerades ett kreativt barnkalas i konsthallen Passagen där alla kunde få prova på att skapa själva. Det var Linköpings kulturaktörer som visade upp delar av sin barnverksamhet i form av en Kulturfabrik.

Barnen fick bland annat testa att bygga sin egen fabrik och lära sig hur man animerar en film. De kunde också titta in i Sagoborgen, den gamla skolan eller drottningens garderob.

Form och färg

Lina Marcusson är sakkunnig på kultur- och fritidsnämndens barnkultursverksamhet och var samordnare för dagen.

– Vi har mycket med aktiviteter, både verkstäderna, samt musikuppträdande och teater. Allting är gratis att prova på och barnen får sedan ta hem sina produkter sedan, berättar hon.

Randi Leirnes är bildpedagog på Ateljé Passagen och hon hade fullt upp vid sitt pysselbord under lördagen.

– Idag leker och fantiserar barnen om hur en fabrik kan tillverka saker sedan går de vidare till medieverkstaden och dokumenterar det man skapat, säger Randi.

Knyta egna rep

I Hemslöjdens hörna höll Nina Bäckman på med repslöjd. Med trådar och mattrasor kunde man tillverka hopprep och snurra band tillsammans.

– Snyggt och återbruk på samma gång. Ofta gör vi grejer som kan övergå till lek och spel. Som hemslöjdskonsulent gäller det att sätta fart på slöjdandet och även i läsämnen i skolan. Det är lättare att lära sig när man får göra något praktiskt, säger Nina Bäckman och fortsätter.

– Jag märket ett stort intresse för hantverk och återbruk. Den här ”do it yourself” är jättestor på nätet. Vi har en klubb som heter Slöjdklubben som vänder sig till 7-12-åriga barn.

Utställare i Kulturfabriken var: Ateljé Passagen, Flygvapenmuseum, Friluftsmuseet Gamla Linköping, Hemslöjden, Linköpings domkyrka, Medieverkstaden, Linköpings slotts- och domkyrkomuseum, Stadsbiblioteket, Östergötlands museum och Ung scen/öst.