Slopa slipsen!

Det finns ingen skuld eller skam i att drabbas av Sveriges vanligaste cancersjukdom, men ändå lider många män i det tysta, helt i onödan. Öppna upp, dela med er och ta hjälp av varandra, för även om det känns jobbigt att prata om sina problem är det den absolut bästa medicinen man kan få.

Jag är ung, och har givetvis ingen aning om hur det är att få besked om prostatacancer, på en kall brits i en steril sjukhusmiljö, något 10 000 svenska män upplever varje år. Något jag däremot vet är att om jag trycker undan mina känslor och tiger om mina personliga problem kommer det knappast att leda till någon bättring.

Den så viktiga Mustaschkampen pågår i detta nu och propagerar just för en mer öppen dialog. De vill göra farsdag till en dag då man fokuserar på männens hälsa, något jag håller med om till hundra procent. Slopa slipsen, kalsongerna och whiskyflaskan, röj undan i kalendern och ta er tid att prata med varandra, på djupet, för det är så oerhört mycket mer värt än ett par rutiga boxershorts från Dressman.

2 500, så många dör årligen i prostatacancer. Att lägga till PSA-provet i den allmänna hälsokontrollen skulle kunna vara nyckeln till att minska det antalet, något Socialstyrelsen utreder. Problemet är risken för en överdiagnostik, då verktygen inte är tillräckligt precisa för att skilja de allvarliga fallen mot de ofarliga, vilket i sin tur kan leda till onödiga behandlingar som kan ge bistående biverkningar så som impotens eller minskad sexuell lust. Knepig situation.

Så ta chansen att stötta forskningen så att förutsättningarna kan bli bättre i framtiden. Bär en lösmustasch, köp en farsdag-pin, men framförallt prata med varandra, det är en riktig mirakelmedicin.