• Byggjätten Bauhaus stoppar försäljningen av fyrverkerier i alla deras varuhus runt om i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT
  • De färgglada och högljudda raketerna har även en hel del nackdelar. Foto: Hasse Holmberg / TT

Slut med raketer på Bauhaus

Om du hade tänkt att handla nyårets färggranna fyrverkerier hos byggjätten Bauhaus på Östra Svedengatan i Linköping så får du tänka om. Aktören bojkottar nämligen produkterna i samtliga varuhus runt om i landet och upphör med försäljningen, något som lockat till jubelrop, speciellt bland hundägare. – Vi välkomnar beslutet, säger Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska Kennelklubben.

Nyåret är bara några veckor bort och snart fylls återigen himlen med färgsprakande fyrverkerier för att fira in 2017. Många uppskattar de högljudda raketpjäserna, men det finns också en hel del negativa aspekter som är lätta att glömma bort. Med tanke på allmänhet, djur och miljö har byggvaruhuset Bauhaus gjort ett ställningstagande, de stoppar försäljningen av fyrverkerier, från och med denna jul, och bojkottar dessa i samtliga butiker runt om i Sverige.

"Skadliga"

– Under åren som gått har vi på Bauhaus noga vägt fördelarna mot nackdelarna med fyrverkeriförsäljning. Fyrverkerier är fina att titta på, men de orsakar både personskador och bränder varje år. De är även skadliga för miljön, till exempel genom utsläpp av metaller, och skrämmer så väl hundar som hästar och andra dur, säger marknadschefen Johan Saxne och fortsätter:

– Fyrverkerier kan dessutom vara otäcka för människor som har krigsupplevelser bakom sig. Nu hoppas vi våra konkurrenter anammar vårt beslut. Det finns ju mer harmlösa sätt att fira högtider på.

Jubelrop

Beslutet har lockat till mängder av jubelrop, Svenska Kennelklubben, med sina cirka 300 000 medlemmar, är mer än positiva till initiativet.

– Svenska Kennelklubben företräder alla hundar, hundägare och hundälskare i Sverige. Vi månar starkt om hundars välbefinnande och vi välkomnar Bauhaus beslut att sluta sälja fyrverkerier. Fyrverkerier påverkar hundar och andra djur oerhört negativt, säger organisationens presstalesperson Hans Rosenberg.