• Finalisten Linus Wigren. Foto: Stefan Hedström
  • Wigren under första kvalet. Foto: Stefan Hedström

SM för unga plåtslagare

Linköpings bäste plåtslagare

Efter att en av de sex finalisterna i SM för unga plåtslagare gav ifrån sig sin plats, fick Linköpingssonen Linus Wigren från Anders Ljungstedts Gymnasium en finalplats. Tävlingen går av stapeln den 16 maj och anordnas för 28:e gången. – Det är nervöst, men jag hoppas på pallplats, säger finalisten Linus Wigren.

I år har det varit 182 tävlingsbidrag av gymnasieelever och företagslärlingar där sex stycken slutligen får tävla om SM-bucklan i Umeå. SM arrangeras vartannat år av Yrkes-SM, vilket anordnas för att öka intresset för moderna yrkesutbildningar. Cirka trettio yrken kommer att visas upp. Omkring 10 000 personer brukar komma och kolla, där tävlingarna visas upp live.

Linköping

Det har varit en lång och lärorik resa för Linus Wigren. Från den första kvaltävlingen i klassrummet i Ljungstedtska, till bedömningar i riket, till slutligen en finalplats.

– Det är hemligt in i det sista vad vi kommer att göra, så det är bara att suga i sig all information det går om yrket för att kunna vara så redo som möjligt. Det gäller att få till millimeterprecisionen, säger Wigren.

Framtiden

– Självklart, är det jättebra för ens karriär, där man får visa upp sig. Det är kul för vår lärare Jonas Södergren också, menar Linus Wigren.

Linus Wigren går i trean och har redan ett jobb som plåtslagare när han går ut.