• Fredrik Johnson jagar sin 51:a SM titel. Foto: Tommy Pettersson

SM i squash i Linköping

En glädjande nyhet för alla sportälskare och i synnerhet för de som gillar racketidrotter. Linköpings Squash Klubb, LSK, har fått förtroendet att arrangera SM i squash 2017. Det var klubbens idé att slå ihop SM för herrar och damer med Veteran-SM som avgjorde förbundets beslut att förlägga SM till Linköping.

– Vårt mål är att SM 2017 ska vara det bästa som har arrangerats. LSK vill visa att vi är Sveriges ledande squashklubb och vi har stor erfarenhet från att arrangera stora tävlingar genom vårt engagemang från Swedish Open. Senast SM arrangerades i Linköping var säsongen 1996/1997, då vann Anders Thorén, så vi tyckte det var på tiden att LSK tar på sig arrangörskapet igen säger tävlingsledaren Daniel Kullgard.

Staden Linköping lyfts

Linköpings Squash Klubb vill inte bara lyfta fram squashen utan även vad Linköping som stad kan erbjuda. Med bakgrund av att Linköping är Sveriges ledande teknologi samt IT-stad så har klubben valt att samarbeta med Mölk utbildningsföretag. Mölk har fått i uppdrag att göra squash SM till Sveriges och förhoppningsvis världens mest uppkopplade tävling. Just nu jobbar 25 elever med olika lösningar där man med teknikens hjälp ska förstärka upplevelsen av arrangemanget.

LSK kommer nyttja olika typer av sensorer som man monterar på ett rack och som kommunicerar med andra sensorer som monteras på eller bredvid banan. Resultatet blir att man kan mäta rörelse på banan, hastighet på en boll och antal slag en spelare slår.

– Ett annat fokusområde för detta SM är att öka deltagandet från antal damer. LSK har satsat hårt på att få igång en damverksamhet. Under två år så har antalet aktiva damer gått från en handfull till 20. Det är ett brett åldersspann. LSK vill naturligtvis att detta även ska sprida sig till övriga squash Sverige, säger Daniel Kullgard vidare.

Veteraner och favoriter

Favoriter för SM är på herrsidan Rasmus Hult och damsidan Linnea Wallsten. När det gäller veteraner så är två Linköpings-spelare favoriter. Fredrik Johnson jagar sin 51:a SM titel och Jan Zimdahl kommer vilja försvara sin titel i herrar över 60.

– Lite beroende på vilka som väljer att tävla i SM respektive veteran SM så kommer det finnas ytterligare spelare från Linköping som vill göra anspråk på guldmedaljerna. På damsidan vet vi inte riktigt eftersom det har varit väldigt få deltagare på veteran SM under många år, säger Daniel Kullgard.

Veteran SM avgörs i sju olika klasser för damer respektive herrar och totalt ska 16 medaljer delas ut. Datumet för mästerskapet är den 19-21 mars 2017 och matcherna spelas på Linköpings Squashcenter. Vi räknar med mellan 100 och 150 deltagare för det krävs cirka 40 funktionärer.