• Madeleine Skarphagen önskar att fler fick upp ögonen för vikten av rena tänder - då fäster inte tandsten till exempel. Foto: Julia Kimell
  • En lagad tand håller givetvis sämre än en hel. Men är olyckan framme har Madeleines tandvård redskapen som krävs. Foto: Julia Kimell

Smart att gå till en tandhygienist i tid

Madeleines tandvård har nu varit öppen i ett år men än har kunderna inte riktigt börjat hittat hit.

– Man prioriterar inte sin mun. Folk borde bli bättre på att undersöka och underhålla sina tänder i förebyggande syfte, innan det blir för sent med dyra tandläkarkostnader som följd, menar Madeleine Skarphagen som nu funnit sin plats i Linköping.

Det är så viktigt att gå och undersöka och putsa tänderna innan det blir problem på riktigt. En lagad tand kan bitas sönder, medan en hel tand är stark och kan hålla livet ut. Hos en tandhygienist skrapas det tandsten och putsas bort beläggning samtidigt som det ges råd om mellanrumsborstar och livsmedel.

– Vissa livsmedel är surare än andra och ligger och fräter – så tuggummi kan vara en god idé att ta efter en måltid. En frisk mun ger en frisk kropp och det lönar sig att ligga steget före.

Även estetiska tilltag

Tänderna blir inte bara friska, utan kosmetiska åtgärder tas också till. Vill man ha ljusare tänder kan hon bleka dem, och putsa lite extra för en fräschare mun. Ett liv med te, kaffe, vin, snusning och rökning sätter sina spår och tänderna blir mörkare med åren.

Mer tid hos privata

En privat tandhygienist har enligt Madeleine Skarphagen en helt annan flexibilitet och möjligheter att anpassa sig efter kunden. Så ibland blir det tidiga morgnar eller sena kvällar.

– Som privat blir det helt enkelt bättre service då jag kan ta mig mer tid med kunden, som får träffa samma person varje gång och känna sig trygg. Samtidigt behöver det inte kosta mer bara för att gå privat, snarare tvärtom, och givetvis är jag ansluten till Försäkringskassan.

Madeleine värdesätter att inte vara uppstyrd av andra utan ha möjlighet att bestämma själv över vad som ska beställas in och hur arbetet ska läggas upp. Madeleine Skarphagen har två arbetsplatser – den ena som inhyrd hos en tandläkare i småländska Lessebo nära hemstaden Växjö, och så den egna Madeleines tandvård i Gottfridsberg. Egen har hon varit sedan 2009.

– Jag är bara anställd på halvtid i Växjö, och ville ha resten av tiden här i Linköping, där det bara finns en annan privat tandhygienist, och så har jag nära till barnen som studerar här. Jag trivs väldigt bra med omväxlingen, säger hon.

En del blir gratis

Madeleine påminner om att ungdomar mellan 20 och 29 år varje år har tillgång till 300 kronor från Försäkringskassan som kan gå just till undersökningar. Samma sak för personer över 75 år med sitt särskilda tandvårdsstöd.

– Nästan alla behöver putsa tandsten en gång om året, och många har problem med tandköttsinflammation. Har man tandsten byggs den lätt på medan en ren tand minskar risken för karies och hål.

Till sin hjälp har hon även en röntgenmaskin och gör enklare lagningar och provisoriska fyllningar, givetvis med tillgång till bedövning, inte bara i sprutform, utan även en enklare sköljning som bedövar.

– Men meningen med en tandhygienist är att gå innan problemen uppstår. Därför är det en himla fördel att ha de här små klinikerna där kunderna kan känna sig trygga med att möta samma person varje gång.