• Borgmästare Helena Balthammar knöt ihop ett blågult band som invigning på den nya anläggningen och i närvaro av landshövding Elisabeth Nilsson, Cecilia Bergfast Gyllenberg, ordförande i kultur och fritidsnämnden, Ann De Jonge, vd för Lejonfastigheter samt Torolf Nilzén från Linköpingsfältrittklubb. Foto: Patrik Ekström
  • Många ville vara med när ridanläggningen nu tas i bruk och förklaras invigd. Foto: Patrik Ekström

Smedstad ridsportcenter färdigt att ta i bruk

Under högtidliga former och i närvaro av landshövding Elisabeth Nilsson så invigdes den nybyggda ridsportanläggningen i utkanten av själva Linköping. Att Smedstad Ridsportcenter har varit efterlängtat i ridsportskretsar står helt klart.

Så stod den då äntligen där, ridsportsanläggningen, och visst klippte Elisabeth Nilsson bandet i närvaro av den olympiska guldmedaljören Iréne Slättengren och vår borgmästare Helena Balthammar höll såklart ett tal. Anläggningen ligger utmed Haningeleden vid Korpvallarna och har besöksadress Ridsportallén och invigningen ägde rum i dagarna tre.

Öppet hus

Under fredagen var det då en officiell invigning med vidhörande pompa och ståt. Under lördagen var det allmänhetens tur att ta sig en titt på den nya anläggningen då det hölls öppet hus mellan klockan 11.00 och 15.00 med en lång rad aktiviteter så som hästshow, ponnyridning, hästloppis, tipspromenad, ansiktsmålning och ridsporten som visade upp sina åtta grenar. Konferencier till showerna under lördagen var Linköpingssonen och humorprofilen Anders "Ankan" Johansson. På söndagen hölls det en dressyrclinic med grand prix ryttaren Malin Hansson samt en guidad rundvandring av anläggningen.

Forskningsansluten via LiU

Smedstad ridsportcenter kommer att bli Sveriges första forskningsanknutna ridskola. Vinnova har gett klartecken för ett tvåårigt samverkansprojekt med Linköpings universitet. Ridcentret med lektionsverksamhet för uppåt 600 ryttare i veckan, med social verksamhet, medicinsk rehab/habilitering samt en i sammanhanget ovanligt stor och samlad personalgrupp med pedagogisk kompetens kommer att vara en utgångspunkt för en rad medicinska och tvärvetenskapliga studier.

Ridskolestall med boxar för hästar, 60 platser. Sjuk- och gäststall, 10 platser. Stallbyggnaderna inrymmer även skötsel- och spolplatser, sadelkammare, redskapsförråd och förvaringsskåp.

Ridhus 1

Ridbana 25 x 80 meter, hinderförråd. Varmdel med kök, cafeteria, teorisalar, duschar och omklädningsrum.  Åskådarläktare, speakerrum/tävlingssekretariat

Ridhus 2

Ridbana 22 x 65 meter, hinderförråd

Utomhus

Dressyrbana med framridning. Hoppbana med framridning. Anläggningen innehåller även, servering och kök, expedition, kontor, möteslokal, klubbrum och föreningskansli, matrum/pausrum för personal, omklädningsrum, dusch och toaletter, tvättstuga, torkrum. Parkering för hästtransportfordon, bilparkering och cykelparkering. Belysta gång- och cykelstråk planeras både norr och söder om anläggningen.