• Hlmen yrde när mantog första greptaget i Smestad. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • En stolt Karin Semberg red in till invigningsplatsen. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Ambassadör Malin Baryard Johnsson. Foto: Emma Taube Sjöstedt
  • Lars Vikinge, ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Foto: Emma Taube Sjöstedt

Smedstads Ridsportcenter klart sommaren 2016

Nu tar Linköping ett stort steg på den redan inslagna jämställdhetsvägen i och med att man i går tog ”Första greptaget” för det nya ridsportcentret i Smedstad.

Ridning är den näst största ungdomssporten i Sverige, ishockeyn är inte tvåa, det är fotbollen som är det. Enbart i Östergötland ägnar sig 25 000 människor åt våra fyrbenta vänner hästen.

Ambassadör från Söderköping

Kommunen slog på stort och hade ställt upp ett antal partytält som förde tankarna till en smärre indianby. Ett drygt hundratal gäster förplägades kall inkokt lax samt Mocha Pannacota för att uppmärksamma att byggnationen nu påbörjats. Vid invigningen greppade ridsportcentrets ambassadör Malin Baryard Johnsson, och representanter från Linköpings kommun, Lejonfastigheter och Linköpings Fältrittklubb, grepen för att ta ett första symboliskt tag för det nya ridsportcentret i Smedstad.

– Det är fantastiskt att Linköping gör en sådan här stor satsning för ridsporten. Det betyder mycket för intresset och för att utveckla tävlingsverksamheten, säger Malin Baryard Johnsson.

– Det känns riktigt bra. Det första greptaget har föregåtts av ett långt arbete. Nu blir arbetet och anläggningen mer konkret i och med att vi sätter grepen i jorden, menar Carina Boberg, folkpartistiskt kommunalråd med tillfälligt ansvar för presskontakter.

Bra genustänk

Smedstad Ridsportcenter kommer att ersätta Ånestadstallet och inledningsvis ge plats för 60 ridskolehästar. Anläggningen blir ett regionalt centrum för häst- och ridsport med kapacitet för tävlingar på SM-nivå.

För kultur- och fritidschef Karin Semberg, som varit med i projektet sedan dess start, är det en stor dag. Karin har ett stort ridintresse av födsel och ohejdad vana. Hon har dessutom kämpat länge och väl för att få allting på plats.

– Den nya ridsportanläggningen i Smedstad är ett led i satsningen på barns och ungdomars idrott och fritid, inte minst för flickor och kvinnor. Samtidigt är det viktigt att locka även pojkar och män. Ridning är också en mycket viktig aktivitet för många funktionshindrade, säger Karin Semberg.

Forskning ger postivt stöd

Det finns forskning som visar hästens positiva inverkan på hälsan och på att ridsport ger unga tjejer möjlighet att utvecklas som ledare.

– Tillsammans med hästen tränas många av de egenskaper som efterfrågas i arbetslivet. Det finns också forskning som mycket konkret kan påvisa hästens positiva inverkan på hälsan, säger Lars Vikinge, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.