• Smide järnet på det traditionella sättet över öppen eld.
  • Stefan Hagdahl har en smedja väster om Linköping. Foto: Fanny Miles

Smider när järnet är varmt

Strax intill Bergsvägen, väster om Linköping, har Stefan Hagdahl installerat sin smedja. Här har han smitt det varma järnet sedan han och hans fru flyttade till huset som hör till gården för fyra år sedan.

Smideriet är dock bara en hobby vid sidan av arbetet som inre befäl vid Räddningstjänsten.

– I tolv år har jag varit hobbysmed. Jag vet inte var det kom ifrån men innan jag blev brandman arbetade jag som rörmokare och lärde mig att svetsa. Där någonstans kom nog intresset, berättar Stefan Hagdahl medan han tänder ässjan. 1 000 grader ska det bli för att järnet ska kunna formas. För att få fram den svarta färgen bränner Stefan in exempelvis linolja i järnet.

Smedja för 90 år sedan

Det vita stenhuset där smedjan huserar började användas som smedja redan 1928. Den sista smeden att tända eld i ässjan var Alvar Andersson som gick bort 1983. Nu knyter Stefan Hagdahl ihop historiesäcken med sitt smideri som skapar eldkorgar, lyktor, marschallhållare, ljusstakar och krokar.

– Det finns inte så många smeder kvar som använder den gamla, traditionella tekniken med råmaterial över öppen eld. Det är ett gediget hantverk och ett arv värt att bevara. Jag smider efter eget huvud och försöker hitta en egen nisch, säger Stefan Hagdahl.

Museumlikt

Det är som att kliva in på ett museum. Väggarna är täckta av gamla verktyg, skyltar, hjul och städ. Här och där står några ljus tända i sina ljusstakar, de senare självklart tillverkade av Stefan Hagdahl själv. I taket hänger en ljuskrona som bryter av den något tunga men ack så mysiga miljön.

– Lokalen är ypperlig för ändamålet, säger Stefan Hagdahl stolt.

Bullersanerat

Bruset från Bergsvägen ligger tätt inpå när efter jobbet-rusningen är igång. Men Stefan Hagdahl verkar oberörd.

– Vi fick väga lite för och emot. Vårt hus är bullersanerat vilket gör att det är tyst inomhus. Verkstaden var ett stort plus så att jag kunde ha min smedja här, förklarar Stefan Hagdahl.

Gillar ljus

I parets trädgård står många av Stefans verk. Höga krokar som man kan hänga lyktor på olikformade marschallhållare – det skapar stämning. Framför allt inpå julen.

– Jag tänkte ha lite jul i smedjan den 12 december då man kan komma och handla lite om man vill. Jag har andra öppettider också vilket finns att läsa om på min Facebooksida, framhåller Stefan Hagdahl. När mörkret tränger på kan trädgården definitivt få sig ett lyft med lite traditionell smideskonst och så ett ljus på det.