• Tropical är en fröjd för både ögon och gom. Foto: Emma Garzon
  • Anders Lindskog och Tina Persson tog över Smultronstället efter sina föräldrar. Ett givet val, enligt Anders. Foto: Emma Garzon

Smultronställe för glassälskaren

Delikata skapelser

Folk från Sveriges alla hörn vallfärdas till den unika glassrestaurangen Smultronstället. Här finns delikata och Instagramvänliga glassar som får en att tappa hakan.

Glass till lunch är inga konstigheter när man besöker Smultronstället. Trots att klockan bara har slagit elva och att himlen gråter är det nästan fullt med människor i glassrestaurangen. Vid ett bord sitter några barn och kikar entusiastiskt i menyn som består av 60 egenkomponerade glasskreationer. De fastnar för två glassar som inspireras av filmerna Frost och Minions.

– Varje år byter vi ut ungefär tio procent av menyn och då vågar vi vara extrema och satsa på trender som kanske är kortlivade. Vi hittar mycket inspiration från Italien men även från filmer och serier, berättar Anders Lindskog som driver Smultronstället med frun Maria Lindskog och systern Tina Persson.

Ger jobb till många unga

Förutom ägartrion jobbar 70 personer här, och 60 av dem är 16 till 20 år. Det är Anders och Tinas föräldrar Rose-Marie och Ingemar Persson som startade Smultronstället. År 1982 köpte de Kanalkiosken som i början hade en salig blandning av varor. Men det tog inte lång tid innan de kom på idén att starta en glassrestaurang med bara glassuppläggningar, och i samband med det döptes verksamheten om till Smultronstället. Genombrottet kom 1986 när Rose-Marie och Ingemar Persson skapade läckra glassuppläggningar i TV-programmet Café Norrköping. Efter det blev Smultronstället rikskänt och har sedan dess lockat många glassälskare.

Sia glass

Smultronstället har öppet från slutet av april till slutet av augusti och under perioden kommer mellan 175 000 och 180 000 gäster hit.

Varje säsong säljer de cirka 90 000 liter Sia glass.

– Folk brukar fråga oss varför vi inte gör egen glass. Med den stora mängden glass vi säljer måste vi i sådana fall bygga en glassfabrik och då är det svårt att veta var gränsen går för att kalla glassen hemgjord, förklarar Anders Lindskog.

Han betonar att de är mycket nöjda med Sia glass eftersom de tillverkar glassen i Sverige och använder lokala råvaror. En stor fördel är att de gör smaker bara för Smultronstället, exempelvis skumbanan och saltkola.

Ville starta fler glassrestauranger

Smultronställets koncept är unikt i vårt avlånga land. Ägarna har varit på väg att starta fler glassrestauranger i Sverige, men nu har de släppt den idén eftersom de inte hittar en lika bra lokal i en lika fin miljö. För visst är det något speciellt att njuta av glass medan man blickar ut över Göta kanal och sedan ta en promenad i sommarstaden Söderköping. Ett vinnande koncept.