• Årets vinnare blev Sverker Johansson och Östra Ryds IF fick diplom av Landshövdingen. Foto: Tommy Pettersson
  • Brownien är fylld med chokladsmak och har ett trevligt utseende. Foto: Tommy Pettersson
  • Gurli Pintye på Stegeborgsgården bakade Björnbärsbrownien. Foto: Tommy Pettersson
  • Viktor Pettersson mångsysslaren från Valdemarsvik startade sitt företag som nittonåring och har sedan dess livnärt sig på det. Foto: Tommy Pettersson

Smycke och bakverk diplomerades

I veckan ägde en högtidlig ceremoni rum vid slottet i Linköping. Årets diplom i samband med Östgötadagarna ddelades ut av Landshövding Elisabeth Nilsson.

Diplom delades ut till årets östgötska bakverk, årets östgötska konsthantverk samt årets landsbygdsstipendiat.

Östgötadagarna är det största årliga evenemanget på landsbygden i Östergötland och arrangeras för sextonde gången. Varje år tilldelas tre vinnare utmärkelserna årets landsbygdsstipendiat, årets konsthantverk och årets bakverk. Landsbygdsstipendiaten tilldelas 10 000 kronor av Länsförsäkringar Östgöta.

Årets östgötska bakverk

I år var kriteriet för det östgötska bakverket att det skulle innehålla choklad. Vinnaren blev en Björnbärsbrownie bakad av från Gurli Pintye på Stegeborgsgården. Brownien är mycket enkel att göra, smakrik med en fyllig chokladsmak och har ett trevligt utseende. Björnbären blir en kontrast till chokladen och de båda ingredienserna passar perfekt tillsammans.

Årets östgötska konsthantverk

Årets konsthantverk föreställer konturerna av vårt fantastiska landskap med tretton prickar som symboliserar de östgötska kommunerna. Hantverkaren är Viktor Pettersson den 22 år fyllda mångsysslaren från Valdemarsvik. Han startade sitt företag VK Design redan som nittonåring och har sedan dess livnärt sig på sin passion för design.

Främst genom att ha designat och tillverkat över 200 smycken, accessoarer och inredningsprodukter. Viktor Pettersson började tillverka smycken i läder, gummi och silverpläterad metall. Idag är han självlärd silversmed och jobbar enbart med äkta silver i sin egen smedja i Valdemarsvik.

Årets landsbygdsstipendiat

Årets vinnare blev Sverker Johansson och Östra Ryds IF. Sverker startade ett juniorlag tillsammans med 2 tränarkollegor. I laget ingår ensamkommande flyktingbarn från olika delar av världen. Sverker har med sitt otroliga engagemang stöttat dessa killar i ur och skur med hundratals sms och hejarop. I dagsläget har man blivit två lag, ett P-01 och ett juniorlag som i år ska spela i serier.

Sverker är verkligen ett föredöme som jobbar hårt ideellt för att integrera ungdomarna i samhället och i Sverige. Sverker vågade sätta igång då han såg att det var ett roligt men också en bra möjlighet att kunna behålla de pojkar som redan fanns i byn och som var sugna på att spela boll, men att även kunna se över tid vad det skulle kunna ge föreningen/bygden.